Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Copiii cu părinți divorțați sunt de două ori mai predispuși îmbolnăvirilor, conform unui studiu

Copiii cu părinți divorțați sunt de două ori mai predispuși îmbolnăvirilor, conform unui studiu

Studii efectuate în ultimii ani au ajuns la concluzia că divorțul părinților poate avea un impact negativ asupra sănătății fizice și psihice a copiilor de toate vârstele.

Specialiștii din Spania au cercetat starea de sănătate a 467 de copii, cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, ce proveneau atât din familii în care părinții au divorțat, cât și din unele în care nu a avut loc o separare. În urma analizării celor două categorii de copii, s-a stabilit că preșcolarii sau adolescenții cu părinți divorțați erau de două ori mai expuși sau sufereau deja de afecțiuni ce țineau de sistemul digestiv, de aparatul urinar, genital sau de sănătatea pielii. De asemenea, copiii din această categorie erau mai predispuși riscului de a dezvolta afecțiuni psihice sau tulburări de comportament. 

Coordonatorii studiului au sesizat faptul că nu divorțul în sine afectează sănătatea copiilor. Cea care le face rău din acest punct de vedere este incapacitatea părinților de a gestiona situația creată. Cercetătorii spanioli consideră că tensiunile apărute în cadrul divorțului sunt cele care îi expun pe copiii „stresului toxic".

Un studiu american, lansat de către Asociația Americană de Pediatrie, a arătat că nu separarea părinților provoacă probleme de sănătate în rândul copiilor, efectele negative ale acesteia survenind când nu se menține o relație între părinți care să le demonstreze micuților că beneficiază în continuare de susținerea și de protecția amândurora.

Sfatul celor care au coordonat studiile este ca părinții să se străduiască să gestioneze situația dintre ei de după divorț fără să-și expună copiii violenței sau neglijenței, evitându-se ca organismul acestora să intre în stare de alertă și să răspundă stresului prin apariția unor afecțiuni fizice.

Sursa: qbebe.ro

Share:

Articole recomandate