Odoraș.

Odoraș.

Linex

Bebeluș agitat în somn – cauze și soluții

Bebeluș agitat în somn – cauze și soluții

Un bebeluș agitat în somn îi face pe părinți să își pună tot felul de întrebări. Îi e foame? Este bolnav? Cu ce am greșit? Și întrebările pot continua la nesfârșit. Din articol aflați posibilele cauze de ce bebelușul se agită în somn și ce e de făcut.

Studiile spun că bebelușii între 0 și 6 luni sunt mai predispuși să fie agitați și să plângă în somn. Un bebeluș agitat în somn este doar într-o fază normală a dezvoltării sale. La cei mai mulți copii această agitație atinge punctul culminant în jurul vârstei de 2 luni și începe să descrească după vârsta de 5 luni. Acestea sunt doar puncte de reper. Fiecare copil este unic și ca atare un bebeluș agitat în somn poate să aibă mai puțin de 2 luni și mai mult de 6.

Nou-născuții și bebelușii în primele 12 săptămâni de viață nu sunt încă obișnuiți cu alternanța zi – noapte. Unii dintre ei învață mai repede și alții mai greu. Iar până învață au un somn mai ușor, se trezesc mai repede și mai des și sunt agitați în somn. Pe măsură ce cresc și își dau seama cum e cu ziua și cu noaptea se vor liniști. Vor putea să intre în somn adânc.

O altă variantă pentru agitația bebelușului în somn este că vrea să mănânce. În primele luni de viață un bebeluș are nevoie de 8-12 mese în 24 de ore. Dacă mănâncă des un bebeluș se va agita în somn înainte de a fi hrănit. Iar asta chiar dacă nu este încă treaz complet. El va da semnale cu ceva timp înainte să plângă cu putere.

Seara este de multe ori un motiv de agitație în casă. Familia se reunește, bebelușul își revede părinții și toți vor să profite cât mai mult de timpul împreună. Fără să îți dai seama poți să suprasoliciți bebelușul. Iar asta îl va face să fie mai agitat chiar și în somn. În plus, spre seară nivelul de prolactină scade, ceea ce înseamnă că se diminuează producția de lapte și presiunea cu care el vine. Bebelușul va trebui să tragă puțin mai tare din sân, ceea ce îl va face să obosească suplimentar. Orice activitate care presupune mișcare fizică (gâdilat, stimulat să facă mișcări fizice noi etc.) poate crește nivelul de agitație al bebelușului, iar asta va face să ai un bebeluș agitat în somn.

Lipsa unei rutine crește riscul să ai un bebeluș agitat în somn. Vrem nu vrem, bebelușii au nevoie de predictibilitate în viața lor. Nu, nu trebuie să facem din asta o obsesie, dar e bine să știm că mersul la somn la aproximativ aceiași oră zilnic ne va aduce un bebeluș mai puțin agitat în somn.

În același timp o rutină de somn prea strictă nu este nici ea benefică. Dacă bebelușul nu dă nici un semn că ar fi obosit, dacă ora la care s-a trezit anterior este diferită de cele din zilele precedente nu există nici un motiv să îl pui la somn la aceeași oră. Nu va putea adormi dacă nu este obosit. În schimb, tu te vei agita că el nu adoarme, îi vei transmite și lui această stare, iar când va fi momentul pentru somn el va fi obosit și agitat. Cheia este să observăm când bebelușul este obosit și să îi creăm cadrul pentru somn. Așa vom evita să-l culcăm prea devreme sau prea târziu.

Bebelușii nu dorm lemn. Da, știm cu toții expresia „doarme ca un bebeluș” dar ea nu ne-a adus decât greutăți. Ne-a făcut să credem că un bebeluș doarme neîntors, ceea ce nu este nici pe departe așa. Bebelușii se mișcă în somn, scot sunete și uneori plâng chiar fără să se fi trezit complet. Dacă sărim la prima mișcare nu vom face decât să îi speriem și uneori să îi trezim. Deși agitați în somn, bebelușii nu se trezesc atât de repede pe cât ne-am aștepta.

Tentația de a face orice interacțiune cu copilul să fie una simpatică este irezistibilă pentru proaspeții părinți. Mai ales când ești la primul copil. Ei bine, se pare că noaptea e bine să fim cât mai plicticoși: schimbat scutec, hrănit copil, cât mai puțină conversație și somn pentru toată lumea. Pe cât de plictisitor ți se pare ție pe atât i se va părea și copilului. Și vorba aceea când nu e distracție mai bine dormi.

Recomandările internaționale în vigoare spun că un bebeluș e bine să doarmă în aceeași încăpere cu măcar unul dintre părinți cel puțin în primele șase luni de viață. Astfel va scădea riscul de SIDS (Sindromul morții subite la sugar).

Un studiu clinic a demonstrat că acei copii care au fost purtați sau ținuți în brațe mai mult pe timpul zilei sunt mai puțin agitați în somn. Există o gamă diversă de sisteme de purtare. Fiecare părinte îl va găsi pe cel potrivit pentru el și bebelușul său. Și nu, copiii purtați în brațe nu devin răsfățați. Ăsta este un mit.

 

Sursa: totuldespremame.ro; womanhit.ru

Share:

Articole recomandate