Dinţi cariaţi din primul anişor? Află ce trebuie să faci!
- 2016-02-22
- 35579
Mulţi părinţi nu acordă mare atenţie dinţişorilor de lapte, fiind ferm convinşi că oricum vor fi înlocuiţi de cei permanenţi. Totuşi, cariile dentare nu sunt nici pe departe de ignorat, pentru că ele pot duce la probleme mult mai grave, cum ar fi: dureri, subnutriţie, dificultăţi de exprimare, şi aici lista ar putea continua.
„Fiica mea, Cătălina, avea doar un an şi trei luni când, brusc, dinţii incisivi centrali de sus au căpătat o crustă galbenă. Nu i-am acordat prea mare atenţie, dar, în decurs de doar două săptămâni, pe suprafaţa dinţilor au început să apară primele carii. Am înţeles că nu mai pot aştepta nicio zi. Am mers imediat la stomatologul de la policlinica de sector. Acolo, medicul i-a argintat fetiţei nu doi, ci deja patru dinţişori. Din păcate, argintarea nu a stopat cariile dentare. Peste câteva săptămâni, am mers deja la o stomatologie specializată pentru copii, unde i-au fost argintaţi din nou dinţişorii. Între timp, unul dintre ei s-a măcinat într-atât, încât a rămas doar o aşchiuţă. Medicul-stomatolog, deşi mi-a recomandat să mizez mai mult pe calciul din lactate şi din brânzeturi decât pe produsele farmaceutice, nu mi-a răspuns la principala întrebare – din ce cauză dinţii fiicei mele s-au cariat de la o vârstă atât de fragedă?”, povesteşte Irina C., mămica Cătălinei.
Bacteriile şi dinţii stricaţi ai mamei
Apariţia cariilor dentare la copiii de vârstă fragedă are la bază mai mulţi factori. Unul dintre ei este flora microbiană. Ca o mamă grijulie şi iubitoare, cu siguranţă că îi sufli în mâncare atunci când este fierbinte, i-o mesteci, pentru că el încă nu poate, îi dai suzeta după ce ai scos-o de la tine din gură etc. Înainte de a face acest lucru, gândeşte-te în ce stare sunt dinţii tăi. Cariile sunt dezvoltate de o bacterie mutantă de streptococ, care se găseşte în salivă. Dacă ai dinţii stricaţi, saliva ta conţine această bacterie, care dezvoltă cariile dentare şi care, cu mare uşurinţă, trece de la tine la bebeluşul tău. E suficient să sufli în mâncarea fierbinte, iar un strop de salivă să ajungă în terciul lui şi – gata, i-ai dăruit bacteriile răuvoitoare. Întrucât dinţişorii copiilor au smalţul fin, transferul de bacterii de la tine la bebeluş duce la dezvoltarea rapidă a cariilor dentare.
Alimentaţia
Din păcate, mulţi părinţi se ciocnesc de problema unei alimentaţii incorecte a copiilor lor. Prichindeii sunt mari consumatori de dulciuri, şi de aceea, în perioada dezvoltării danturii, consumul de dulciuri în exces duce la apariţia cariilor dentare. Pentru a nu face aceeaşi greşeală ca şi mulţi alţii, ţine minte că zahărul este principalul vinovat de apariţia cariilor dentare, întrucât produce mari cantităţi de acid. Redu la minimum consumul de zahăr din alimentaţia copilului tău. Acadelele, bomboanele, prăjiturile sunt contraindicate unui copil sub trei ani (ca şi unuia mai mare, de altfel). Înlocuieşte zahărul cu mierea, care este mai puţin dăunătoare. Produsele lactate îndulcite şi sucurile de fructe conţin de asemenea zahăr rafinat. Ajută-ţi copilul să-şi menţină o dantură sănătoasă, iar asta o poţi face printr-o alimentaţie echilibrată.
Caria de biberon
Ceea ce până nu demult părea un mit astăzi s-a adeverit. Alimentarea copiilor din sticlă la vârsta când aceştia ar trebui hrăniţi cu produse solide duce la apariţia cariilor dentare. De cele mai multe ori, doar incisivii de jos rămân intacţi. De ce? Deoarece copiii sunt adormiţi, ziua sau noaptea, cu sticluţa. În timp ce doarme, lichidul care se varsă în guriţa celui mic conţine hidraţi de carbon, creând un mediu excelent pentru microorganismele care duc la formarea cariilor dentare. Apropo, laptele matern, ca şi cel de vacă, poate provoca carii, dacă este ţinut mult timp în cavitatea bucală.
TREBUIE SĂ ŞTII!
- Dacă copilaşul tău a făcut carii la doar un an de zile, du-l imediat la stomatolog, dar găseşte unul pentru copii, care ştie cum să lucreze cu pacienţii din această categorie. Deşi copilul tău e prea mic pentru a înţelege ce urmează în cabinetul dentistului, încearcă să-i explici că nenea doctor îi va unge dinţişorii cu ceva de culoarea ciocolatei. Chiar dacă nu va înţelege mare lucru, tonul tău liniştit îl va calma şi pe el. De fapt, micul pacient nu are motive să-i fie frică de stomatolog, pentru că dinţii lui nu vor fi plombaţi, ci doar argintaţi.
- Introdu în raţia alimentară a celui mic alimente care conţin calciu. Dar! Nu încerca să-i administrezi calciu de sine stătător, pentru că surplusul acestuia i-ar putea afecta rinichii. Mai bine optează pentru o investigaţie la un centru de diagnostic, unde se va stabili dacă micuţul duce sau nu lipsă de calciu. Ca supliment de calciu ar putea servi cojile de ouă uscate şi făcute praf cu ajutorul unui blender. Praful respectiv poate fi pus în mâncarea copilului. Apropo, deşi încă nerecunoscută oficial, şi mămăliga este o sursă de calciu.
- Ai grijă de igiena cavităţii bucale a bebeluşului tău. Masează-i zilnic gingiile cu o compresă textilă umedă. Foloseşte fie periuţa de dinţi pentru copii, fie un tifon pentru a-i curăţa dinţii pe măsură ce apar. Pentru început, este recomandat să foloseşti periuţa fără pastă de dinţi, deoarece copiii sunt încă prea mici pentru a o scuipa. Nu uita nici de igiena cavităţii tale bucale. Tu, ca părinte, trebuie să te speli pe dinţi de cel puţin două ori pe zi, atât dimineaţa, cât şi seara.
Nu repeta greşeala multor părinţi care, de îndată ce descoperă carii la copiii lor, încetează de a-i mai hrăni cu fructe sau cu alimente tari. Oricât ar părea de paradoxal, o pară mălăiaţă, care se topeşte în gură de mustoasă şi dulce ce e, dăunează mult mai mult danturii decât un măr sau un morcov tare.
Foto: uaua.info