Odoraș.

Odoraș.

Linex

11 pași pentru a-ți liniști copilul când îl dor gingiile

11 pași pentru a-ți liniști copilul când îl dor gingiile

Durerea și umflarea gingiilor reprezintă simptome comune la bebeluși în timpul erupției dentare. Durerea este cauzată de ieșirea dinților din osul maxilarului și/sau momentul când aceștia trec prin gingie. Poate fi însoțită și de alte simptome, la fel de incomode pentru copil. Nu toți micuții simt aceste neplăceri, dar e bine să știi care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a-ți liniști copilul când îl dor gingiile.

Durerea la nivelul gingiilor apare frecvent în timpul erupției dentare la copii. Dar, după cum spun specialiștii, este un fenomen benign, adesea dureros, care poate dura de la câteva ore până la o săptămână. Imflamarea gingiei este aleatorie. Poate apărea pe orice dinte și chiar și atunci când ies dinții permanenți. Prin urmare, se poate întâmpla de mai multe ori.

La ce vârstă îi dor pe bebeluși gingiile

Cei 20 de dinți de lapte, numiți și dinți temporari, se formează treptat, înainte de vârsta de 3 ani. Primul dinte de lapte apare între 4 și 7 luni. Poate apărea mai devreme sau mai târziu, depinde de fiecare copil. Unii nou-născuți vin pe lume cu unul sau doi dinți.

Primii dinți care străpung linia gingiei sunt incisivii centrali inferiori (dinții din față și de jos). Sunt urmați de incisivii laterali superiori și inferiori. În jurul vârstei de un an, apar primii molari inferiori și superiori. Apoi, vin primii canini superiori și inferiori (între 16 luni și 2 ani) și, în final, molarul inferior și cel superior (între 20 și 33 de luni).

În toată această perioadă, copilul tău poate simți durere la nivelul gingiilor, dar există soluții nenumărate!

Umflarea și durerea gingiilor este benignă și este doar o consecință a erupției. În mod normal, în majoritatea cazurilor, gingia se micșorează pentru a face loc atunci când apar primii dinți de lapte. Uneori, însă, ieșirea dintelui de lapte va face ca gingia să se umfle.

Dr. Cléa Lugardon, chirurg stomatolog

De ce-i dor gingiile pe bebeluși?

În mod normal, gingiile sunt roz și netede. Dar, în timpul erupției, acestea devin roșii și se umflă. Deși inofensivă, umflarea gingiilor este dureroasă pentru copil. Dinții se formează în oasele maxilarelor și ies treptat din acestea.

Când dintele încearcă să traverseze gingia, se provoacă inflamație. Pentru ca dinții să aibă loc să iasă, gingiile trebuie să se lărgească și să se aplatizeze. De aici, umflarea și durerea. Apariția dinților nu înseamnă că dintele va ieși dintr-o dată. Uneori, sunt necesare mai multe împingeri înainte ca întreaga coroană a dintelui să fie vizibilă.

Primele semne, care sunt adesea foarte sugestive pentru erupția dentară, sunt, de obicei, hipersalivația și durerea la nivelul gingiilor!

Va apărea o mică umflătură, asemănătoare unui hematom, într-o mică parte a gingiei. Culoarea acesteia se va schimba de la roz la violet sau albastru. Această umflare a gingiilor va fi însoțită de durere. Îți poți da seama de acest lucru dacă îl vezi pe bebeluș băgându-și mâna în gură sau încercând să atingă zona afectată a gingiei.

Dr. Cléa Lugardon, chirurg stomatolog

Totuși, semnele apariției dinților variază de la un copil la altul și chiar de la un dinte la altul. Copilul însă poate avea și alte probleme de sănătate în această etapă de viață!

Dacă semnele par neobișnuite sau foarte grave, duceți copilul la pediatru sau la stomatolog.

11 pași pentru a-ți liniști bebelușul când îl dor gingiile

Există câteva modalități simple de a ameliora gingiile umflate și durerea acestora:

1. Masează gingia umflată cu un deget curat

Pune puțin gel gingival pe deget. Optează pentru un gel cu ingrediente active 100% de origine naturală. Dacă nu știi ce să alegi, cere sfatul medicului sau al farmacistului.

2. Oferă-i bebelușului un inel de dentiție

Ideal ar fi să-l pui la frigider înainte de a-l oferi copilului. Frigul are efect anestezic imediat. Mușcându-l, bebelușul se va liniști rapid.

3. Oferă-i bebelușului mâncăruri reci

Acestea pot fi sucuri de fructe naturale sau iaurturi, dacă are vârsta potrivită pentru aceste alimente în această etapă a diversificării alimentației.

4. Vorbește cu copilul tău cu o voce blândă și liniștitoare

Copilul te simte, iar vocea ta are efect de liniștire asupra lui încă din prima zi de viață. E posibil ca, auzindu-te, să suporte mult mai ușor durerea.

5. Ia-ți copilul în brațe

Bebelușii au nevoie de contact strâns și prelungit cu părinții lor. Strânge-l la piept ori poartă-l în marsupiu. Apropierea ta îi va permite să se relaxeze și să se calmeze. Nivelul lui de stres va scădea și se va simți în siguranță.

6. Pune-l în poziția lui Buddha

Această poziție îi amintește de poziția fetală și de calmul acelor vremuri.

7. Atinge-ți copilul astfel încât să simtă prezența ta, mai ales pe burtică

Atingerile mamei sunt aproape magice pentru cei mici, indiferent de neplăcerea cu care se confruntă! Un masaj va ajuta la ameliorarea durerea de gingii. De asemenea, o baie caldă îl poate liniști.

8. Schimbă mediul

Oferă-i bebelușului un mediu liniștit, cu lumini slabe și zgomot ambiental scăzut. Prea multă stimulare poate înrăutăți starea celui mic în perioada erupției dentare. Pune muzică de relaxare sau zgomote albe care calmează și liniștesc bebelușii.

9. Înfășă-l

Se va simți în siguranță și îi va aminti de spațiul înghesuit din burtica mamei sale. Prin urmare, va fi mai calm și va trece cu bine pentru perioadele în care îl dor gingiile.

10. Legănă-ți copilul sau scoate-l la o plimbare

Mișcarea liniștește copilul și îl poate ajuta chiar să adoarmă.

11. Dă-i sânul sau o suzetă

Asta îi va satisface nevoia de a suge și îl va calma. În plus, prezența ta e ca un medicament, indiferent dacă îl hrănești la sân sau din biberon.

Share:

Articole recomandate