Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Menstruația după naștere și alăptare – informații utile

Menstruația după naștere și alăptare – informații utile

Menstruația în alăptare poate să apară după primele 6-8 săptămâni după naștere sau se poate amâna și până la 2 ani după această perioadă. Menstruația este influențată hormonal de alăptare și poate varia în funcție de corpul fiecărei mămici. Dacă alăptarea este oprită menstruația își va face simțită prezența imediat. În schimb, dacă alăptarea este realizată periodic și regulat, menstruația va rămâne blocată pe tot parcursul acesta.

1. Menstruația în alăptare

Pe perioada alăptării menstruația ta ar putea fi blocată pentru câteva săptămâni sau chiar luni. Științific această perioadă se numește amenoreea de lactație și se datorează eliberării reduse de hormoni care produc ovulația. Menstruația poate apărea după câteva săptămâni dacă alăptarea nu este regulată sau chiar după 24 de luni dacă mămica alege să alăpteze pe toată această perioadă. Chiar dacă încă alăptezi menstruația poate să apară din diverse motive, cum ar fi dereglări hormonale, diversificarea, frecvența redusă a alăptării sau introducerea laptelui praf. Când iei pauze lungi de la alăptat corpul tău va considera că te-ai oprit și menstruația va reapărea.

Pentru a amâna cât mai mult această etapă trebuie să alăptezi regulat sau să folosești o pompă de sân care să stimuleze sânii periodic. De asemenea, trebuie să alăpteze inclusiv noaptea pentru a nu lăsa mult timp în care corpul să nu fie stimulat. Există posibilitatea ca menstruația să apară chiar dacă alăptezi regulat. Acest aspect este cauzat de dereglările hormonale postpartum.

2. Menstruația neregulată în alăptare

În perioada de după naștere, corpul mamei trece prin dereglări hormonale care conduc la cicluri menstruale neregulate sau la absența acestora pe perioade mai lungi de timp. Se poate să nu ai menstruație timp de un an sau chiar doi dacă alegi să alăptezi la perioade de timp scurte și regulate. Dacă însă alăptezi din ce în ce mai puțin și combini laptele de la sân cu laptele praf, menstruația ar putea apărea foarte repede, în primele 6-8 săptămâni postpartum.

Dacă apare menstruația în alăptare aceasta s-ar putea să fie neregulată, să dureze mai mult sau mai puțin și să apară când nu te aștepți. În această situație nu trebuie să intri în panică întrucât totul este normal. De asemenea, dacă menstruația a revenit este perfect sănătos să continui alăptarea bebelușului. Laptele matern va avea aceleași proprietăți și va fi suficient pentru nou-născut. Se poate însă ca în această perioadă gustul laptelui să fie puțin schimbat din cauza hormonilor iar bebelușul să refuze alăptarea. Acesta nu este un motiv pentru a întrerupe alăptarea și cel mai probabil gustul se va schimba în timp.

3. Prima menstruație după naștere și alăptare

Prima menstruație după naștere variază în funcție de organismul fiecărei mame și de perioada de alăptare. Astfel, prima menstruație va reapărea cel mai rapid după primele șase sau opt săptămâni de la naștere. Această perioadă poate crește și până la 2 ani dacă mama alăptează regulat bebelușul. Prima menstruație poate să apară și dacă nu este întrerupt procesul de alăptare dar aceasta s-ar putea să fie neregulată.

În timpul primei menstruații gustul laptelui matern se poate schimba datorită dereglărilor hormonale. Proprietățile laptelui rămân aceleași iar copilul se va dezvolta perfect normal. Există însă posibilitatea ca bebelușul să refuze alăptarea din cauza noului gust sau să nu mai fie atât de încântat de laptele matern.

Pentru a amâna cât  mai mult apariția menstruației este esențial să stimulez lactația cât mai mult. Stimularea se va realiza prin alăptarea copilului cât mai des sau prin folosirea unei pompe pentru sân. De asemenea, alimentele care ajută la stimularea lactației, precum carnea de curcan, ovăzul, morcovul sau fasolea vor întârzia prima menstruație. Dacă alăptarea se petrece normal, menstruația va fi amânată până când vei decide să renunți la laptele matern. Se poate însă să alăptezi normal și menstruația să-și facă simțită prezența. Menstruația în alăptare nu este anormală și este cauzată de dereglările hormonale postpartum.

4. Dereglări hormonale în timpul alăptării

Dereglările hormonale în timpul alăptării sunt perfect normale iar acestea pot conduce și la apariția menstruației. Imediat după naștere s-ar putea să ai anumite stări care se produc ca urmare a dereglărilor hormonale. Aceste stări pot fi de anxietate, tristețe, oboseală, suprasolicitare, insomnii și pot dura de la câteva zile până la câteva săptămâni postnatale. Aceste stări te pot conduce la depresie dacă nu iei măsuri din timp pentru a-ți reveni.

Prolactina, hormonul care stimulează lactația este prezent în corpul tău începând după naștere și îți poate provoca schimbări ale corpului. Aceasta te poate influența atât comportamental cât și din punct de vedere al imunității. De asemenea, aceasta poate să cauzeze reținerea de apă în organism.

5. Simptome sarcină în timpul alăptării

Din cauza dereglărilor hormonale este posibil să resimți anumite simptome asociate sarcinii pe perioada alăptării. Spre exemplu, dereglarea menstruației poate fi un aspect îngrijorător pentru proaspetele mămici. Există posibilitatea ca menstruația să apară repede după naștere și apoi să se oprească timp de câteva luni. Nu înseamnă însă că ești însărcinată ci doar dereglările hormonale cauzate de naștere îți schimbă corpul.

De asemenea, pe perioada alăptării s-ar putea să simți dureri în zona sânilor, oboseală sau insomnii, stres sau scurgeri care nu sunt normale. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă ai aceste simptome și cel mai indicat este să consulți un medic pentru a stabili dacă este vorba doar despre dereglări hormonale.

6. Scurgeri maronii în timpul alăptării

Scurgerile de culoare închisă pe perioada alăptării sunt perfect normale și sunt cauzate de dereglările hormonale. Aceste scurgeri sunt un semn că trupul tău începe să își revină după sarcină. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă ai observat scurgeri maronii pe perioada alăptării.

Dacă însă aceste scurgeri apar pentru perioade foarte lungi, au un miros urât, apar imediat după actul sexual sau au consistență anormală este momentul să mergi la un control ginecologic. Aceste scurgeri ar putea să fie cauzate și de o afecțiune mai gravă sau de o infecție.

Sursa: nastenatural.ro

 

 

Share:

Articole recomandate