Odoraș.

Odoraș.

Linex

Explică neonatologul: Ce trebuie să știe părinții despre vaccinarea nou-născuților

Explică neonatologul: Ce trebuie să știe părinții despre vaccinarea nou-născuților

Imunizarea bebelușului în primele zile de viață joaca un rol crucial în asigurarea unui viitor sănătos pentru el. Vaccinurile au rolul de a proteja nou-născutul de unele dintre cele mai grave boli existente, pentru care încă nu există leac sau care le-ar putea pune viața în pericol. Mai multe argumente „pro-imunizare” aflăm de la medicul neonatolog Larisa Moldovan, Spitalul Internațional Medpark.

Neonatologul informează, părinții iau decizia

Toate vaccinurile pot fi efectuate doar cu acordul părinților. Înainte de nașterea copilului, neonatologii discută în mod obligatoriu cu părinții despre vaccinare. Părinții sunt informați despre cele două vaccinuri care sunt prevăzute în perioada aflării copilului în maternitate: vaccinul contra hepatitei B (se efectuează în primele 24 de ore de viață) și vaccinul contra tuberculozei – BCG (se efectuează după 25 de ore de la nașterea copilului). Sunt discutate efectele pozitive, potențialele riscuri sau reacții adverse ale vaccinurilor, după care se semnează un acord informat. 

În caz de refuz, eu, în calitate de medic neonatolog, încerc să conving părinții privind necesitatea acestor vaccinuri, le aduc dovezi clinice și statistice despre complicații și riscuri majore în caz de refuz. Dar decizia finală și toată răspunderea și-o asumă părinții. Îi informăm și despre vaccinurile opționale, disponibile în clinică, și efectele acestora.

Vaccinul antihepatic – inofensiv pentru bebeluș

Vaccinurile efectuate în maternitate sunt inofensive – practic nu au reacții adverse. Vaccinarea antihepatică B a fost introdusă în programul național de imunizări obligatorii la copii, fiind vaccinați toți copiii în primele zile de viață, încă din maternitate. Vaccinul împotriva hepatitei B se administrează intramuscular în volum de 0,5 ml și protejează bebelușul de o boală periculoasă. În caz de infecție cu Hepatita virală B, dacă micuțul NU a fost vaccinat, riscuri sunt multe: poate determina formarea de țesut cicatriceal în ficat, disfuncție hepatică, ciroză hepatică, cancer hepatic (hepatocarcinom) și chiar decesul copilului.

Reacția la vaccinul antituberculos – normală?

Vaccinul BCG (vaccin antituberculos) este administrat în mod obligatoriu tuturor nou-născuților, la noi în țara, fiind inclus în programul național de vaccinări. Asistenții medicali special instruiți îl administrează intra-cutanat în cantitate foarte mică – 0,05 ml (în 1/3 superioară a brațului). Reacția postvaccinală locală este întârziată (apar semne de inflamație peste 3-4 săptămâni după administrare) și dispare de obicei fără tratament, cu formarea cicatricii în locul injectării. Vaccinul BCG (sigla bacilului lui Calmette și Guerin, inventatorii vaccinului) intră în categoria de „vaccin viu atenuat” și permite obținerea unei imunități durabile față de tuberculoză.

Echipa părinți-neonatolog – pentru sănătatea bebelușului

Pentru dezvoltarea armonioasă a copilului nou-născut este nevoie de interacțiunea și cooperarea părinților cu medicul neonatolog. Numai un specialist cunoaște toate nuanțele și secretele dezvoltării din perioada neonatală – primele 28 de zile după naștere. Iată de ce neonatologul vine în vizită acasă la nou-născut, după externare. Aici sunt discutate toate întrebările și nelămuririle părinților, mai ales ale celor care au primul copil. Cele mai frecvente sunt legate de alimentație și colici abdominale. Nu evitați consultația specialistului în domeniu în perioada neonatală – este foarte utilă pentru părinți!

 

Mai multe despre neonatologul Larisa Moldovan aflați AICI.

Share:

Articole recomandate