Screeningul ORL la nou-născuți: prea mulți părinți ignoră importanța acestuia în prima lună de viață
- 2019-08-19
- 3084
Surditatea poate fi diagnosticată chiar din primele zile de viață ale bebeluşilor. Iar dacă aceasta este depistată precoce se poate interveni astfel încât copilul să nu aibă retard și la alte capitole din cauza surdității.
Anterior se considera că doar copiii din grupul de risc necesită un screening auditiv. Dar nu este așa. Toți copiii nou-născuți ar trebui să treacă printr-un screening ORL pentru a depista eventuale anomalii. Asta deoarece potrivit Institutului internațional al pacienților care suferă de surditate, trei nou-născuți din o mie suferă de o astfel de patologie.
Printre cauzele apariţiei hipoacuziei, cel mai frecvent sunt incriminate cele de natură genetică. La fel de periculoase însă sunt şi infecţiile mamei în timpul sarcinii.
Deşi banală în aparenţă, infecţia gravidei cu rubeolă în primele trei luni de sarcină poate pune în pericol auzul viitorului copil. „Epidemia de rubeolă din anii '60 din Statele Unite, care a determinat pierderea auzului a mii de nou-născuţi, este punctul de plecare în ceea ce priveşte campania de vaccinare obligatorie împotriva rubeolei a fetelor ajunse la vârsta fertilă (în jurul vârstei de 12 ani)", explică medicul primar Alexandru Pascu de la Institutul de fono-audiologie şi chirurgie funcţională ORL „Prof. dr. Dorin Hociotă” din Bucureşti.
De asemenea, cu grad mare de risc este şi infecţia cu citomegalovirus care, în cele mai multe cazuri, se manifestă prin simptome înşelătoare, specifice mai degrabă gripei. Datele statistice arată că 7% din femeile infectate cu citomegalovirus nasc copii cu tulburări grave de auz.
Copiii născuţi prematur prezintă un risc de două ori mai mare de a suferi de o tulburare severă de auz, afirmă medicii.
Un alt indicator pentru hipoacuzie este şi scorul Apgar (evaluează starea de sănătate a nou-născutului). Cu cât nota primită de copil la naştere este mai mică, cu atât copilul prezintă un risc mai mare de hipoacuzie.
Bebeluşul meu răspunde la sunete; este totuşi necesar să se efectueze teste suplimentare?
Da, testarea suplimentară este necesară. Bebeluşii care suferă de pierderea auzului pot reacţiona la sunete sau vibraţii de diferite înălţimi sau intensităţi; o reacţie la sunet nu înseamnă că nu există o pierdere a auzului. În cazul în care bebeluşul suferă de pierderea auzului, este important să se descopere acest lucru cât mai repede posibil.
Depistarea şi tratarea la timp a deficienţelor de auz sunt esenţiale pentru a preveni surditatea. „Testarea se face în maternitate, în ziua externării. Dacă la copil există o suspiciune legată de o tulburare de auz, după o lună, testarea se repetă. Dacă şi după a doua testare suspiciunea de hipoacuzie se menţine, copilul în cauză este trimis la un centru de diagnostic”, explică medicul primar ORL Alexandru Pascu.
Sursa: adevarul.ro; kindengezin.be; farmamed.ro