Vederea la nou-născut: cum verifici dacă vede
- 2018-01-16
- 7095
Printre primele îngrijorări ale părinților sunt vederea și auzul bebelușului. Până aceștia au siguranța că micuțul lor vede și aude bine, își pun o sumedenie de întrebări. Din articol puteți afla cum să verificați dacă odorașul vostru vede și care sunt semnele care să vă îngrijoreze.
Micuțul nu poate vedea bine imediat după ce a venit pe lume. Dar după o săptămână el începe să vadă mai clar lucrurile care sunt situate la 20-30 cm de fața lui. El poate acum să vadă bine chipul mamei în timp ce este hrănit.
Poți testa acasă (de preferat în intervalul de vârstă 4-6 săptămâni) vederea bebelușul prin simplu fapt că stai față în față cu el. Mișcă ușor capul și schimbă-ți expresia feței ca să observi dacă și privirea lui se mișcă. După primele trei luni de viață micuțul începe să vadă clar lucrurile din câmpul lui vizual, drept urmare o să vezi că este tot mai atent pe zi ce trece atunci când privește în jurul lui. Mai mult, bebelușul începe să vadă culorile în nuanțe diferite și chiar să perceapă adâncimea anumitor obiecte. Dacă în jurul vârstei de 4 luni o să-și descopere mânuțele și o să le privească tot mai curios, după 6 luni va putea să vadă lucrurile din cealaltă parte a camerei.
Cum poți stimula văzul micuțului
Vederea la nou născut se va dezvolta pe măsură ce crește, dar și tu ca părinte îl poți ajuta prin simplul fapt că te asiguri că are ce să privească. Bine este să știi că bebelușilor le place să se uite cu atenție la fețele celor din jur și să imite sau să-și schimbe expresia feței. De ajutor este și să pui în fața lui jucării de culori și forme diferite, după care să le miști ușor.
Vederea la nou născut: ce verifică medicul oftalmolog
Vederea la nou născut este evaluată de cele mai multe ori de către neonatolog în maternitate, dar ea poate să fie verificată în primii ani de viață și de către un oftalmolog pediatru. Inițial medicul va verifica forma fizică, cât și dimensiunea ochilor și a pleoapelor. Mai apoi, cu ajutorul unui oftalmoscop va verifica reflexele oculare, dar și dacă există probleme cum sunt cele la nivelul canalelor lacrimale sau unele congenitale. Consultul oftalmologic este cu atât mai important dacă bebelușul este născut înainte de termen sau dacă există în familie un istoric al afecțiunilor oculare congenitale. La controlul oftalmologic o să observi că medicul plimbă un obiect în fața ochilor micuțului pentru a-i verifica vederea, dar și pentru a se asigura că mușchii oculari nu sunt afectați.
Semne care să te îngrijoreze
Până la vârsta de 6 luni unii bebeluși au tendința de a se uita ușor încrucișat, lucru care dispare pe măsură ce ochii reușesc tot mai bine să focuseze obiectele din jur. Nu ezita însă să mergi la medicul pediatru dacă observi că micuțul se uită încrucișat și după această vârstă sau dacă unul dintre ochișori fuge în lateral, mai ales când este obosit. De asemenea, dacă bebelușul tinde să țină capul într-o parte pentru a se uita la unele obiecte, dacă le aduce prea aproape de ochi, este sensibil la lumină sau are ochișorii roșii nu trebuie să amâni vizita la medicul oftalmolog pediatru.
Informații: totuldespremame.ro
Foto simbol: sovdok.ru