Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile

Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile

Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații. Descoperă în cele ce urmează care sunt principalele aspecte de care să ții cont când aranjezi o masă de sărbătoare.

Alege o temă

Deși este vorba despre o sărbătoare tradițională, încearcă să incluzi elemente moderne în aranjarea mesei, fie că este vorba despre farfurii și pahare sau decorațiunile plasate printre platourile cu bunătăți. Ca să vezi cât de simplu este, o tematică se poate concentra chiar și pe un singur element, pentru a sparge bariera monotoniei. Poate să fie vorba despre o culoare predominantă, pahare colorate, șervețele haioase sau veselă și fețe de masă cu modele complexe și elegante.

Aranjează vesela și tacâmurile respectând regulile de etichetă

Există mai multe modalități de a aranja o masă, clasic, formal ori nonconformist. Evident, scopul este să găsești un echilibru între eleganță și confortul de a cina cu familia și prietenii apropiați.

Astfel, vei avea nevoie pentru fiecare invitat de o farfurie mare pentru servit felul principal și una ceva mai mică pentru aperitive, pe care le așezi una peste cealaltă. Tacâmurile se vor așeza în ordinea utilizării, de la exterior la interior, cu furculițele întotdeauna pe partea stângă și cuțitele în dreapta. În acest caz, pe partea dreaptă vei avea o furculiță pentru aperitiv, una pentru felul principal, iar la fel vei proceda și pentru cuțite. Tot pe partea dreaptă vei așeza și lingura pentru supă, dacă plănuiești să o servești.

Paharele vor sta în colțul din dreapta sus, în fața farfuriilor. Ce pahare alegi depinde de băuturile pe care le vei servi. Poți folosi un pahar de vin roșu, unul de vin alb și unul pentru apă. Pentru o mai bună organizare, asigură-te că ai un mic stoc deja pregătit de băuturi alcoolice și răcoritoare, dar și de apă. Folosește un suport de vinuri compact, care nu ocupă mult spațiu.

În partea stângă sus a farfuriei mari poți așeza una mică pentru pâine, împreună cu un cuțit pentru unt. Dacă servești și un desert delicios, vei așeza o furculiță și o linguriță în fața farfuriei centrale.

Șervețelul, împachetat elegant sau pur și simplu decorat cu un inel metalic, îl poți plasa pe farfuria centrală.

Alege un element decorativ central

Acesta ar trebuie să se potrivească cu decorul general, dar și să se facă remarcat printre celelalte detalii. Dacă nu ai câteva decorațiuni specifice sărbătorii de Paște, poți așeza de-a lungul mesei, pe mijloc, 2-3 vaze cu flori de primăvară, pe care le poți alterna cu lumânări. Alte mici detalii, de exemplu, un meniu scris de mână sau tipărit și un mic cartonaș cu numele fiecărei persoane, pot fi de impact.

Folosește aceste sfaturi, dar nu te limita la reguli stricte. Aranjarea mesei de Paște ar trebui să fie un lucru distractiv, care să nu îți dea prea mari bătăi de cap. Lasă-ți creativitatea să preia controlul și bucură-te de timpul petrecut alături de cei dragi.

 

Share:

Articole recomandate