IDEE: Cum să păstrezi amprentele bebelușului tău!
- 2016-10-25
- 22094
Dacă vrei să păstrezi ca amintire amprentele tălpițelor sau mânuțelor copilașului tău, îți propunem o modalitate simplă și puțin costisitoare, care îți permite să ai o amintire pentru întreaga viață. Le poți crea chiar tu!
Aceste plăcuțe cu amprente pot fi oferite drept cadou persoanelor dragi, sau pur și simplu să le păstrezi în „arhiva de familie”. Mai cu seamă că acestea pot fi confecționate chiar din produsele pe care le ai acasă, nu necesită mult timp și, plus la toate, poate fi și o activitate utilă pentru copilașul tău.
Materiale necesare:
Pentru aluat:
1 cană cu făină;
1 cană cu sare;
½ cană cu apă caldă;
dacă vrei un aluat mai elastic, poți adăuga și cca 25ml ulei și 15ml glicerina, dar nu e neapărat.
Adițional:
un bol adâncit;
un talger;
vopsele acrilice.
Mod de lucru:
Pregătirea aluatului: Punem ingredientele într-un castron mare, după care le amestecăm și începem a frământa până când acestea se omogenizează. Este important ca aluatul obținut să fie elastic - nici lipicios și nici uscat. Dacă este prea lipicios, atunci mai adăugăm puțină făină, iar dacă prea uscat și sfărâmicios, atunci mai adăugăm puțină apă.
Punem aluatul într-un bol adâncit: După ce aluatul a fost frământat, îl împărțim în două părți egale. Îl plasăm într-un castron un pic adâncit, dar totodată potrivit ca lungime, astfel încât să încapă talpa sau palma copilașului. Punem aluatul în castron și îl turtim bine, inclusiv și pe margini.
Răsturnăm aluatul într-un talger sau pe un alt suport: Dezlipim ușor marginile aluatului de castron, după care îl răsturnăm în vasul ales, astfel încât să obținem o formă netedă și frumoasă. Repetăm procedura cu ambele părți de aluat.
Lăsăm amprenta piciorului sau a mâinii pe aluat: Punem copilașul să calce în mijlocul formei de aluat obținute, sau îi presăm ușor mânuța deasupra acestuia. Trebuie să avem grijă ca cel mic să nu se miște în timp ce își lasă amprenta, în caz contrar aceasta va ieși neuniformă.
! Dacă doriți să atârnați formele de perete nu uitați să le faceți o gaură înainte de a le pune în cuptor.
Lăsăm formele să se usuce bine: Punem plăcile obținute într-o tavă pentru copt, pe care așternem pergament sau hârtie de patiserie. Dăm tava în timp de 3 ore la temperatura mică, de 100° C și lăsăm formele să se usuce. Dacă după 3 ore acestea nu sunt uscate, mai lăsăm la foc mic 1-2 ore. După ce le scoatem din cuptor le lăsăm să se răcească la o temperatură scăzută (posibil și în frigider), pentru ca acestea să se usuce bine și să se întărească.
Dăm culoare plăcilor obținute: După ce ne asigurăm că formele sunt uscate perfect, începem să le vopsit folosind vopsele acrilice (culoare o puteți alege după propriile preferințe). Apoi le lăsăm să se usuce pentru încă 2-3 ore.
Lăsăm un mesaj pe plăcilor finalizate: După ce cadoul este gata, ar fi bine să lăsăm un mesaj frumos în spatele acestora sau pe o margine, în față, astfel încât persoana care le primește să-și poate aduce aminte și peste ani de acest gest frumos. Sau, dacă e pentru voi, să știți la ce vârstă a fost făcută și alte detalii… Puteți scrie numele copilului, data confecționării plăcilor sau un orice alt mesaj emoționat.
Sursa: theimaginationtree.com; roxana-rusu.blogspot.md