Premieră mondială: S-a născut un copil dintr-un embrion înghețat cu 25 de ani în urmă
- 2018-02-08
- 3415
O fetiță care a venit pe lume recent și care nu se diferențiază cu nimic de ceilalți copii este o premieră în lumea întreagă. Emma este primul bebeluș născut dintr-un embrion înghețat cu aproape 25 de ani în urmă, poate cel mai lung decalaj între concepție și naștere.
Embrionul, înghețat pe data de 4 oct 1992 a fost donat de către o familie din SUA și a devenit acum primul copil al unei tinere care avea doar un an atunci când bebelușul a fost conceput. Centrul Național de Donare a embrionilor a furnizat embrionul fertilizat, pe care doctorii îl numesc „bebelușul de zăpadă”.
„Dacă se năștea atunci când a fost concepută, acum am fi putut fi cele mai bune prietene”, a declarat femeia care a născut-o pe Emma.
Potrivit informațiilor generale, cuplurile care nu sunt capabile să producă spermatozoizi sau ovule sănătoase şi, astfel, nu pot concepe un copil în mod natural, pot opta pentru folosirea unui embrion donat. În cazuri rare, un cuplu poate descoperi că are nevoie atât de spermatozoizi cât şi de ovule pentru a fi donate în vederea întemeierii unei familii. Această situaţie apare când bărbatul este diagnosticat cu azo-ospermie (lipsa producerii de spermatozoizi) şi partenera sa are insuficienţă ovariană sau a intrat prematur la menopauză. O opţiune este aceea de a folosi atât spermatozoizi, cât şi ovule din donaţie; altă variantă este aceea de a primi o donaţie de embrion.
Mulți embrioni congelați provin de la cuplurile care au trecut prin procedura de fertilizare in vitro, iar cele mai multe clinici păstrează embrionii congelați pe un termen de 5 ani după care cuplurilor li se propune fie ca embrionii să fie distruși, fie să fie donați. Câteva clinici declară că pot ține embrionii până la 10-15 ani, deci cazul micuței Emma este total deosebit dacă embrionul a fost păstrat aproape un sfert de veac.
Informații: suntmamica.ro; corpul-uman.com
Foto simbol: evz.ro