Care zahăr este mai sănătos – alb sau brun?
- 2019-11-05
- 4453
Când vine vorba de zahăr, încercăm, pe cât posibil, să îl evităm, indiferent că e alb sau brun. Dar acest ingredient face parte din dieta oamenilor de mii de ani. Pe lângă bine cunoscutele lui efecte negative, zahărul are şi anumite beneficii, chiar dacă nu sunt la fel de mediatizate: are un conţinut caloric ridicat, care conferă energie într-un timp scurt (dar şi pe termen scurt – asta e partea mai puţin bună), este mai uşor de metabolizat şi mai săţios în comparaţie cu siropul de porumb, bogat în fructoză, poate creşte uşor tensiunea arterială (ceea ce este un lucru bun, în anumite situaţii) şi are potenţial antidepresiv.
Având în vedere că o persoană consumă, în medie, 24 de kilograme de zahăr în fiecare an (în ţările puternic industrializate, această cantitate este mai mare), este firesc să ne întrebăm dacă nu cumva tocmai acest ingredient se face vinovat de numeroase boli apărute în ultimii zeci de ani, precum diabetul, obezitate, afecţiunile cardiovasculare sau osoase.
Care este diferenţa dintre zahărul alb şi zahărul brun?
Nu este o diferenţă chiar atât de mare. Ambele tipuri de zahăr provin din aceeaşi plantă – sfeclă sau trestie de zahăr –, prin urmare, valorile nutriţionale nu sunt chiar atât de diferite. Spre deosebire de zahărul alb, care este procesat/purificat prin mai multe metode pentru a ajunge în forma pe care toţi o cunoaştem, zahărul brun este un mix de zahăr alb şi melasă, care oferă acea culoare maronie. Aşadar, cam aceeaşi Mărie, dar cu altă pălărie. Melasa este cea care face diferenţa însă: acest ingredient creşte uşor valorile nutriţionale în cazul zahărului brun.
Diferenţele notabile se văd însă în ceea ce priveşte gustul şi aspectul (culoarea). Zahărul brun are un gust care aduce puţin a caramel, datorită melasei conţinute, şi este un pic mai puţin dulce, motiv pentru care s-ar putea să fie nevoie de o cantitate mai mare pentru a obţine gustul dulce dorit.
Valori nutriţionale: zahăr alb versus zahăr brun
Chiar dacă, din punct de vedere caloric, nu există diferenţe notabile – o linguriţă de zahăr brun (adică aproximativ 4 grame) conţine 15 calorii, pe când una de zahăr alb conţine puţin peste 16 calorii –, zahărul brun câştigă teren în ceea ce priveşte substanţele nutritive conţinute, dar nu cu atât de mult pe cât am fi tentaţi să credem. Datorită melasei din compoziţie, zahărul brun are valori uşor mai ridicate de calciu, fier şi potasiu, în comparaţie cu zahărul alb.
Aşadar, orice variantă preferaţi, alegeţi să consumaţi zahăr responsabil, fie că este alb sau brun, pentru că excesul, după cum s-a demonstrat, favorizează apariţia obezităţii, principala cauză a diabetului de tip 2, a bolilor cardiovasculare, a anumitor forme de cancer, a cariilor dentare şi a ficatului gras nonalcoolic.
Ce înseamnă consum responsabil de zahăr?
Potrivit American Heart Association, cantitatea maximă de zahăr admisă zilnic este de 37,5 grame în cazul bărbaţilor şi de 25 de grame în cazul femeilor. Ca să vă faceţi o idee cum se transpun aceste cantităţi de zahăr în alimentele şi băuturile pe care le consumaţi, aruncaţi o privire pe etichete. Veţi avea o surpriză deloc plăcută!
Sursa: csid.ro; testoved.com