Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

O relație de cuplu sănătoasă nu se naște, se construiește

O relație de cuplu sănătoasă nu se naște, se construiește

Toate relațiile de cuplu trec prin perioade mai provocatoare de-a lungul vieții. Chiar dacă vorbim de relații abia create, la început, sau cu istoric și amintiri precum căsătorie, copii, vacanțe, prima casă, prima mașină, prima călătorie în doi, toate relațiile ajung la un moment dat la o intersecție de planuri, gânduri, obiective, decizii.

Într-un cuplu suntem trei: eu, tu și relația

Spune o vorbă înțeleaptă.

Din păcate, de când cu viteza luminii după care funcționează viața în ultima perioadă, cu tehnologia care pe cât de fascinantă e, pe atât de mult ne controlează zilele, iar, de curând, covid-ul care pare să devină rădăcina tuturor relelor în lume, rolul relației din cuplu a fost scos cu forcepsul și lăsat, în loc, spațiu gol.

Astfel, cuplul devine acum: eu, tu și neantul dintre noi.

Nu e ca și cum am luat până acum lecții de inteligență emoțională, ne-a învățat careva la școală sau acasă cum e să vorbești asertiv cu omul de lângă tine, cum bărbații sunt îndreptățiți să plângă ca și femeile sau că e absolut normal să te îndoiești, să greșești, să te întrebi, ca să știm astăzi că cel mai important într-o relație de cuplu este să comunicăm și să-l ascultăm blând pe cel de lângă noi.

Indiferent că pe timpuri lumea se căsătorea repede că așa cerea cutuma socială, iar astăzi, se caută un partener de vorbă pe aplicațiile specifice din telefon, baza bazelor, fundamentul fericirii noastre în cuplu stă în câteva puncte esențiale.

Cum se creează o relație sănătoasă în cuplu?

Fiecare relație este unică, iar oamenii rămân într-o relație din diferite motive.

Însă, oricare ar fi acestea, pentru sănătatea unei relații este important ca partenerii să se pună de acord asupra răspunsului a două întrebări majore:

CE vrei de la această relație?

UNDE vrei să se ducă această relație?

Iar acest lucru implică să fii onest și deschis cu partenerul de lângă tine.

Iar ca să ajungi aici, există o serie de principii de bază care vor ajuta relația voastră să prindă sens și împlinire indiferent de obiectivele și încercările prin care va trece.

1. Comunici sincer și deschis. 

Regula aceasta ar trebui pusă pe frigider și aplicată în orice tip de relație. Și nici măcar nu e doar despre comunicare, este despre un exercițiu personal pe care îl faci cu tine înainte să comunici sincer și onest: ce simt? ce vreau? ce îmi doresc? ceea ce mi se întâmplă este ceea ce îmi doresc? este omul de lângă mine cel pe care mi-l doresc? cum aș vrea să fie? ce pot eu oferi la schimb? cine sunt eu acum și aici?

Sunt întrebări la care nu e nevoie să răspundem, că e foarte posibil să nu cunoaștem încă răspunsul, dar atâta timp cât le avem în minte atunci când comunicăm sincer și onest cu persoana de lângă noi, jumătate din treabă e făcută. Mintea noastră neobosită ne va duce conversația, atenție! asertivă și pe ton blând, în direcția dorită.

2. Nu îți este teamă de conflict.

Dintr-o mare nefericire, conflictul este de cele mai multe ori confundat cu cearta, tonul ridicat, agresiune, victime. De aceea, cei mai mulți preferă să-l evite.

”Ei, nu-i mai spun că oricum nu înțelege!”

”Îmi bat gura degeaba, oricum!”

”Tot ca el/ ea face!”

”Decât să mă cert cu el/ ea, mai bine tac”

Există diferite forme de a purta o discuție în cuplu:

cu tonul ridicat, în care vrem să demonstrăm că noi avem dreptate cu orice preț

tăcând, în care evităm orice tip de interacțiune pe motiv de a nu fi judecați sau înțeleși greșit

cu tonul potrivit și asumat atât în a ne comunica nevoile, dorințele și așteptările.

Din fericire, în orice haos există întotdeauna și calea de mijloc. Întotdeauna!

Un cuplu sănătos are conflicte și știe să le rezolve prin comunicare asertivă și glas blând. Este absolut normal să avem idei diferite, tocmai acest lucru ține un cuplu împreună, altfel, am fi toți la fel, trăind o viață plictisitoare cu o persoană identică nouă.

Diferențele ne unesc, iar diferențele trebuie configurate, agreate, asumate, uneori, modificate și la final, acceptate.

3. Păstrezi o conexiune emoțională cu partenerul.

Acest lucru implică să știi ce-l face pe partener să simtă vibrația iubirii voastre sau, să cunoști limbajul de iubire al partenerului. Dacă nu îl știi deja, îți recomand să citești cartea lui Gary Chapman, Cele 5 limbaje ale iubirii și să-l identifici pe cel al partenerului. Și desigur, reciproca. O să fii surprins, făcând acest exercițiu, să realizezi că una ai fi crezut despre partener, și alta e realitatea.

Este o diferență fină în a fi iubit și a te simți iubit. Fină, dar crucială în cuplurile care aparent sunt perfecte, dar pe interior, lipsa de conexiune emoțională adaugă doar spațiu între ei.

A te simți iubit înseamnă a simți că adaugi valoare cuplului, că partenerul te înțelege oricum ai fi, că te iubește necondiționat și te face să te simți acceptat chiar și în cea mai proastă zi a vieții tale.

4. Păstrezi relațiile din jur și interesele vii.

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le facem când intrăm într-o relație serioasă este să renunțăm la prietenii sau la ceea ce ne plăcea să facem înainte. Se transferă nevoile noastre pe umerii partenerului și invers și așteptăm să ne împlinească pe toate planurile, să ne fie: prieten, iubit, părinte la copii, terapeut, frate, soră, mamă, tată, etc.

Nici o persoană în viață, oricât de mult ne-ar iubi, nu are cum să ocupe toate pozițiile din viața noastră și nu poate să ne satisfacă pe toate palierele.

Când începem să ne pierdem prietenii și interesele, începem, de fapt, să ne pierdem pe noi, cei care eram înainte de relație. Dar noi rămânem cu aceiași nevoie de prieteni și de conectare cu noi înșine prin ceea ce ne place să facem, prin hobby-urile noastre.

Iar când toate acestea se pierd, viața noastră devine o mască care în timp va deveni din ce în ce mai greu de susținut și va cădea atunci când ne vom aștepta mai puțin. Și vom începe să ne întrebăm: cine sunt eu? asta vreau să fac pentru tot restul vieții? cu omul acesta vreau să-mi petrec următorii ani? 

Însă, cine își dorește cu adevărat relații sănătoase are curajul să se radiografieze și să-și prezinte rezultatele în fața celui care simte că merită cu adevărat.

Sursa: mamipetocuri.ro

Share:

Articole recomandate