Se pun conservanți și antibiotice în produsele lactate? Adevărul despre conserve
- 2017-05-03
- 4203
Smântână și iaurt cu antibiotice ca să se mențină mai mult timp, iar conservele nu au nimic util pentru organism căci vitaminele și microelementele se distrug. Astfel de păreri circulă printre populație. Însă cercetătorii au decis să combată unele mituri și să spună adevărul.
În continuare vedeți câteva mituri despre conserve și produsele pasteurizate, și care este de fapt adevărul. Despre conserve și lactate au vorbit oamenii de știință, experți în biologie și chimie, din Rusia, Alexandr Ermoșin și Olga Șabunina.
1. Smântâna și iaurturile cu termen de valabilitate înalt conțin antibiotice.
Nu este adevărat. Lactatele cu termen de valabilitate înalt au fost pasteurizate. Plus la aceasta, produsele date conțin cel mai des și un conservant natural – acidul lactic.
2. Conservele făcute acasă sunt mai bune decât cele din comerț.
Depinde de conserve. Dar chiar și compotul de casă nu este mai util organismului decât sucurile. Însă acestea ar trebui să nu conțină zahăr, iar fructele nu trebuie fierte, căci se distrug multe vitamine.
În ceea ce privește conservele de ciuperci, păi majoritatea otrăvirilor au loc cu cele făcute acasă. În conservele de ciuperci se dezvoltă o bacterie patogenă care provoacă botulism, boală ce duce la paralizie și moarte. Această bacterie se dezvoltă în locurile unde nu are acces aerul, respectiv ciupercile conservate acasă sunt periculoase, căci bacteria nu moare la fierbere, ci trebuie pregătite la o temperatură mai înaltă, ceea ce este posibil doar la uzine.
3. În conserve nu se mai conțin elemente benefice organismului.
Fals. Majoritatea vitaminelor nu se distrug la prelucrarea termică a produselor. Nu rezistă doar vitamina C. În rest, atât vitaminele, cât și microelementele nu se distrug, respectiv conservele sunt practic la fel de bune pentru consum ca și produsele proaspete. Uneori, produsele proaspete, dar păstrate necorespunzător, pot fi chiar mai periculoase din cauza bacteriilor ce se dezvoltă în ele.
4. Dulceața de casă, care are un pic de mucegai la suprafață, poate fi consumată după ce acesta se elimină.
Fals. Dacă în dulceața conservată s-a dezvoltat mucegai, acesta este semn că a fost pregătită necorespunzător. Dacă dulceața este groasă și deasupra s-a format o mică bucățică de mucegai, atunci după eliminarea unei părți din dulceața de la suprafață ar putea fi consumată cealaltă. Însă dacă toată suprafața este acoperită cu mucegai, atunci e mai bine să o aruncați căci este periculoasă în special pentru copii și oamenii în vârstă.
Informații: e1.ru
Foto: coolinaria.ro; libertatea.ro; retete-acasa.ro