Care antibiotice provoacă cel mai des reacţii alergice
- 2017-04-19
- 11045
În ultima perioadă tot mai multe persoane îşi iau medicamente pe cont propriu, bazându-se pe publicitatea televizată, care rezultă din consultări cu tratamentul unei boli. Puţini ştiu însă că medicamentele, în special unele tipuri de antibiotice, pot cauza reacţii alergice, mai ales dacă nu sunt luate strict la recomandarea medicului. De altfel, principala contraindicaţie a unui antibiotic este apariţia în istoricul pacientului a unei reacţii alergice la substanţa activă. Cum recunoști alergia la aceste medicamente afli în următorul articol.
Dintre toate antibioticele, cele care pot duce la declanșarea de reacții alergice severe sunt penicilina, amoxicilina, ampicilina, cefalosporinele. Datele arată că, aproximativ 10% dintre pacienţii care au urmat tratament antibiotic cu penicilină relatează o reacție alergică în timpul administrării. Trebuie să ştii că, reacția alergică depinde şi de modul de administrare al antibioticelor. Riscul de alergie este cu mult mai ridicat în cazul administrării intravenoase sau intramusculare, decât în cazul administrării orale.
Cele mai frecvente semne ale reacției alergice la un antibiotic sunt asemănătoare cu ale alergiei alimentare:
- erupțiile cutanate;
- mâncărimile pielii;
- edemele (umflarea) laringelui, buzelor;
- dificultățile de respirație;
- senzație de sufocare;
- greață;
- vărsături.
În lipsa intervenției medicale de urgență de la primele semne, alergia se poate manifesta prin simptome grave ca:
- şocul anafilactic, care poate să se producă de la 10 minute la o jumătate de oră de la administrarea medicamentului.
- starea de rău însoțită de anxietate;
- scăderea tensiunii arteriale;
- accelerarea bătăilor inimii;
- transpirația rece;
- coma;
- colapsul cardiovascular.
Pentru a se asigura că alergia este cauzată de medicament, medicul trebuie să știe dacă ai mai avut în trecut reacții alergice. Va mai fi nevoie de un test cutanat la antibiotic, analize de sânge pentru identificarea anticorpilor care acţionează împotriva substanţelor din medicament. Este important să cunoşti că, unele reacții alergice pot apărea și mai târziu, după câteva zile de la tratament și pot fi severe.
După ce te-ai confruntat o dată cu reacții de tip alergic la unul sau mai multe tipuri de antibiotic, este necesar să eviți luarea unui astfel de medicament fără a consulta un medic și fără a-l informa înainte în privința tratamentelor pe care nu le tolerezi. Alergia la penicilină, amoxicilină, ampicilină sau la cefalosporine nu înseamnă că pentru tine tratamentul cu orice antibiotic trebuie exclus, lasându-te astfel expusă infecţiilor şi complicaţiilor acestora, ci doar că terapia trebuie efectuată foarte atent, cu antibiotice care să nu-ţi pună viaţa în pericol, dar care sa fie la fel de eficiente.
Foto: descopera.ro