Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Tabel diversificare. Cum să introduci alimentele solide mai ușor în alimentația bebelușului

Tabel diversificare. Cum să introduci alimentele solide mai ușor în alimentația bebelușului

La începutul vieții, în primele sale 6 luni de viață, bebelușul nu are nevoie decât de lapte matern sau de formulă de lapte pentru a crește mare. Asociația Americană de Pediatrie recomandă ca diversificarea să nu se facă mai devreme, transmite totuldespremame.ro 

Cazurile în care îi poți da copilului alimente solide înainte de 6 luni sunt rare și sunt excepții date de situații medicale particulare. De aceea, este nevoie să urmezi sfaturile medicului pediatru care va ține cont și de rezultatele analizelor bebelușului, de modul în care crește.

Când știi că bebelușul este pregătit pentru diversificare?

În jurul vârstei de 6 luni majoritatea copiilor sunt pregătiți să treacă la hrana solidă. Nu vor mai împinge mâncarea afară din gură cu limba și au capacitatea de a înghiți alimente fără să se înece. În afara de aceste noi abilități pe care le capătă doar pentru că au mai crescut, mai poți fi atentă și la alte semne care îți arată că a venit momentul să pregătești castronelul și lingurița:

  • Poate sta în șezut (sprijinit)
  • Își ține bine capul
  • Poate ține jucării/ obiecte ușoare în mână
  • Pare că este interesat de ceea ce mănâncă adulții din jurul lui

Ce să alegi, diversificare sau autodiversificare?

Bebelușul este diversificat după metoda clasică dacă acest proces este ghidat de părinte. El decide când introduce alimentele noi, cu care dintre acestea începe, câte lingurițe cu mâncare oferă și timp să ofere cu lingurița mâncare pasată, când să treacă la piure moale la mâncare pasată cu furculița și apoi la bucățele.

Diversificarea naturală numită și autodiversificare presupune că tot controlul este deținut de copil. El manifestă interesul față de mâncare, se hrănește singur, are voie să apuce bucăți de o mărime și formă pe care să le poată mânui cu ușurință și tot el decide cât mănâncă sau cât de des încearcă alimente noi. Părinții în acest caz au rol de ajutor: asigură diversitatea la masă, se asigură că alimentele sunt gătite potrivit pentru vârsta copilului (fără sare, zahăr, ingrediente procesate) și au dimensiuni potrivite pentru a fi apucate.

Alege modul simplu

La începutul diversificării mergi pe piureuri dintr-un singur ingredient, fără să adaugi sare sau orice altceva. Poți să mai aștepți o zi (sau două) până a mai introduce altă legume pentru a urmări reacția celui mic.

Ai grijă la calitatea ingredientelor

Alege ingrediente proaspete, din surse sigure. Dacă ai posibilitatea să cumperi alimente bio cu atât mai bine. În plus, ai grijă să primească nutrienții de care are nevoie, asigurându-i o alimentație echilibrată.

Lasă-l să aleagă singur

De la 8-10 luni oferă-i bucățele mici de morcov fiert, banană, biscuiți pentru bebeluși, paste fierte, cartofi dulci fierți și lasă-l să le mănânce singur.

Atenție la alergeni

Organizația Mondială a Sănătății și Asociația Americană de Pediatrie recomandă ca alimentele cu potențial alergen să fie introduse înainte de un an pentru ca organismul bebelușului să se obișnuiască cu ele. Totuși, fii atentă la reacții dacă îi dai alune, căpșuni, preparate din lapte de vacă, ou, soia sau fructe de mare. Dacă totul merge bine, poți introduce gradual, câte puțin în meniul copilului aceste ingrediente.

Alimente interzise până la 1 an

Nu îi da copilului tău lapte de vacă și miere până la 1 an. Copiii nu pot digera laptele de vacă la fel de ușor ca laptele matern sau cel praf. Acesta conține concentrații ridicate de proteine și minerale care pot dăuna rinichilor slab dezvoltați ai micuțului. În plus, laptele de vacă nu conține destul fier, vitamina C și alți nutrienți de care are nevoie cel mic. La unii copii chiar poate provoca anemie, din moment ce proteinele din lapte pot modifica procesul de digestie, făcând posibilă apariția sângelui în scaunul acestuia. Și, nu în ultimul rând, laptele de vacă nu are grăsimi sănătoase care ajută bebelușul să crească.

Share:

Articole recomandate