Unde găsim grăsimile sănătoase
- 2019-08-23
- 3520
Un procent de 20-30% din aportul de calorii zilnice ar trebui să fie reprezentat de cel provenit din grăsimi. Dacă regimul tău alimentar zilnic presupune consumul a 1500 calorii, 450 dintre acestea este bine să fie reprezentate de grăsimi sănătoase. Grăsimile din categoria Omega 3 şi Omega 6 au numeroase beneficii pentru organism.
Astfel, acestea:
- Reprezintă o sursă de energie importantă;
- Contribuie la menţinerea echilibrului hormonal;
- Asigură asimilarea corespunzătoare a vitaminelor solubile A, D, E şi K;
- Oferă organismului doi acizi graşi esenţiali pentru buna sa funcţionare: acidul linoleic (ALA) şi cel linolenic (GLA);
- Ajută la reglarea nivelului de colesterol bun în organism;
- Sunt benefice pentru sistemul cardiovascular, întrucât contribuie la menţinerea sănătăţii inimii;
- Ajută organismul să îşi menţină temperatura optimă;
- Reduc riscul de apariţie a afecţiunilor neurodegenerative precum Parkinson şi Alzheimer;
- Contribuie la dezvoltarea fătului în timpul sarcinii;
- Stimulează producerea celulelor cu rol de apărare a organismului.
Grăsimile sănătoase, benefice pentru organism sunt cele nesaturate (mononesaturate şi polinesaturate):
Grăsimile mononesaturate – reprezintă o sursă bogata de vitamina E şi reduc riscul de dezvoltare a afecţiunilor cardiovasculare. Le găsim în măsline, avocado, seminţe crude de susan şi dovleac, ulei de măsline, nuci, fructe oleaginoase.
Grăsimile polinesaturate – contribuie la reducerea trigliceridelor şi a colesterolului din organism şi se regăsesc în principal în uleiurile vegetale precum cel de măsline sau în peştele gras precum somonul, păstrăvul, tonul sau macroul.
Alimente care conţin grăsimi sănătoase:
- avocado,
- seminţe de in,
- fructe oleaginoase (nucile, fisticul, alunele de pădure),
- peştele gras (somonul, tonul, păstrăvul, heringul şi macroul).
Sursa: csid.ro; bhub.com.ua