5 reguli de siguranță! Vorbește cu copiii tăi despre străini!

5 reguli de siguranță! Vorbește cu copiii tăi despre străini!

Probabilitatea ca copilul tău să fie abuzat de un străin, este foarte mică, copilul riscând să fie abuzat mai degrabă de o persoană pe care o cunoaște, cu toate acestea este foarte important să vorbești cu cel mic despre pericolele interacțiunii cu o persoană pe care nu o cunoaște.

Este important să îi spui copilului tău că nimeni nu trebuie să îl rănească sau să îi atingă corpul – chiar și oamenii care îl cunosc. Copilul tău trebuie să știe să depisteze semnele de avertizare ale unui abuz sexual și să știe cum trebuie să reacționeze. Nu te jena să discuți despre asta cu el, pentru că mai târziu s-ar putea să o regreți. De asemenea, te îndemnăm să ții cont de următoarele sfaturi:

Evită să îi personalizezi lucrurile

Nu agăța de rucsac  un breloc cu numele lui, nu îi da să poarte brățări sau coliere cu numele lui. Unui străin îi este mult mai ușor să intre în discuție cu un copil atunci când îi cunoaște numele, iar copilul la rândul său îi va răspunde mai degrabă atunci când își va auzi numele.

Inventați un cod

Inventați un cuvânt-cod pentru familia voastră (optați pentru un cuvânt ușor, însă nu prea banal). Te întrebi de ce? Imaginează-ți că o persoană se apropie de copilul tău și îi spune că vine din partea ta, că tu l-ai rugat să îl ia de la școală, iar copilul tău acceptă, când de fapt tu nu ai rugat pe nimeni să o facă.  În această situație, în cazul în care aveți un cod, copilul îl poate întreba pe străin care este cuvântul și să se asigure că persoana este de încredere.

Pe lângă aceste lucruri pe care trebuie să le iei în calcul, nu uita să îi spui copilului tău că o persoană rea nu trebuie să fie numaidecât urâtă sau mai știu eu cum și-o imaginează el. Informează-l că indiferent de cât de plăcut sau binevoitor pare acel străin, nu trebuie să urce cu el în mașină sau să îl însoțească undeva.

Dacă e în pericol, să se apropie de femei cu copii

Dacă se simte în pericol, îndeamnă-l să se apropie de o mămică cu copii și să ceară ajutor, să apeleze la un polițist sau să intre într-un magazin și să ceară ajutor de la paznici.

Învață-l să strige “Cine sunteți?”

De câte ori ai văzut pe stradă copii care se zbat în brațele unor oameni și plâng? La prima vedere pare un lucru normal, pentru că un copil mai are uneori accese de furie, așa că trecem calmi pe lângă acest fapt. În cazul în care însă acest copil ar striga “Cine sunteți?”, ai merge liniștit sau vei interveni?

Învață-l să facă scene, să strige și să atragă atenția celor din jur

Dacă observă că este abordat de un necunoscut care îl forțează, spune-i că are voie să țipe, să arunce totul jos și să atragă atenția celor din jur. Sugerează-i câteva idei: dacă e în magazin – să dea lucrurile jos de pe rafturi etc.

Citește:

Trucul care i-a salvat viaţa unui băieţel

Foto: blogcdn.com

Adaugă comentariu