9 lucruri pe care categoric nu trebuie să i le interzici copilului

9 lucruri pe care categoric nu trebuie să i le interzici copilului

Psihologii susțin că anumite limite îl fac pe copil să se simtă în siguranță și să fie mai liniștit. Însă unele interdicții îi pot afecta dezvoltarea. În context vă oferim informații privind 9 lucruri care nu ar trebui categoric să i le interziceți celui mic.

 

1. Să adreseze întrebări

Crescând copilul începe să cunoască lumea și vrea să afle cât mai multe. Datorită întrebărilor acesta se dezvoltă normal. Chiar dacă sunt obosiți seara, părinții ar trebui să le dedice timp copiilor pentru a le răspunde la întrebări, a le citi, a se juca împreună.

2. Să plângă

Este absolut normal ca un copil să se supere pe ceva și să-și manifeste nemulțumirea prin plânsete. Nu-i interziceți să plângă și nu-l faceți să se simtă rușinat de această reacție, mai bine ajutați-l să se descurce cu nemulțumirea sa.

3. Să fie lacom

Copilul are dreptul să dispună de lucrurile sale așa cum dorește, la fel ca și maturii. Și nu trebuie să-l faceți să se simtă aiurea din cauza că nu vrea să se împartă cu jucăriile sale.

4. Să spună „nu”

Copilul nu este supusul vostru, respectiv are tot dreptul să refuze să facă ceva anume și nu trebuie să-i interziceți să o facă. Doar trebuie să-i explicați de ce uneori el trebuie să facă ceva ce nu-i place.

5. Să facă gălăgie

Nu le interziceți copiilor să cânte în glas sau să vorbească tare, aceasta înseamnă copilărie, și astfel de momente nu se vor mai repeta în viața de matur.

6. Să le fie frică

Cei mici se tem de medic sau de monștrii pe care și-i imaginează. E o stare normală și nu trebuie să-i spuneți că e rușinos să-i fie frică. Cel mai bine e să-l convingeți că nu are de ce să-i fie frică, să-l îmbrățișați și să-i spuneți că-i sunteți alături.

7. Să aibă propriile secrete

Cu timpul copilul are nevoie de intimitate. Desigur părinții trebuie să controleze cu ce se ocupă copiii lor, dar e cazul să le respecte intimitatea.

8. Să fie supărat, gelos și invidios

Ca și maturii, copiii au diferite emoții. Dacă nouă, părinților, ne pare că aceste emoții sunt rele, aceasta nu înseamnă că cel mic este obligat să nu le mai simtă.

9. Să greșească

Fiecăruia ne este frică să greșim, iar pentru un pici e și mai grav când se simte grăbit de un matur și apoi este certat că nu s-a îmbrăcat corect. Dacă îl veți certa pentru fiecare greșeală, micuțul nu va mai dori să încerce să facă ceva singur.

 

Informații: adme.ru

Foto: saveitornot.com

Adaugă comentariu

Închide