Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

9 semne alarmante la copilul mic și care nu trebuie lăsate fără atenție

9 semne alarmante la copilul mic și care nu trebuie lăsate fără atenție

Tovah Klein, directorul Barnard College Center for Toddler Development, consideră că un copil are comportament mai puțin plăcut părinților nu fiindcă acesta este rău, ci că aproape de fiecare data în spatele acestor comportamente se află un motiv. Potrivit portalului centruldeparenting.ro, sunt, însă, și situații pe care ochiul nepregătit al părintelui nu le observă și ceea ce ar cataloga drept un comportament foarte dificil și negativ al copilului ca fiind normal, de fapt, să nu fie chiar așa. 

1. Copilul mușcă, lovește sau aruncă

Copiii între 1-4 ani vor mușca, vor lovi și vor arunca jucării sau obiecte pentru tot felul de motive. La aceasta vârstă ei nu au controlul emoțiilor, astfel că și reacțiile lor sunt necenzurate. Un copil poate fi foarte curios cu privire la un alt copil și acesta este un motiv suficient să-l împingă puțin. Deci iată un comportament pe care adulții îl pot cataloga drept urât, agresiv, reavoință, iar pentru copil poate să însemne doar curiozitate. Rolul părintelui este de a menține ridicat nivelul de curiozitate și să-l încurajeze pe copil să exploreze, însă printr-un altfel de comportament.

2. Copilul de 1-4 ani își suge degetul

Nou-născuții își sug degetelul pentru a se calma. Această abilitate nativă de a se liniști singuri este acceptată la nou-născuți și la bebeluși, însă pe măsură ce cresc, nu mai este la fel de tolerată la copiii de 1-4 ani. Însă, specialistul în psihologie infantilă susține că sunt mulți copii de această vârstă care continua să-și sugă degetul, iar în acel moment el învață cum să-și autoregleze emoțiile și comportamentul. Atâta timp cât copilul se dezvoltă normal, iar suptul degetului nu îi afectează vorbirea ori abilitatea de a interacționa cu alți copii, nu este un semnal de alarmă. Cu cât părinții acordă mai puțină atenție acestui comportament, cu atât copilul va renunța mai repede la el, mai spune Klein.

3. Copilul nu renunță la suzetă

Ca și suptul degetului, folosirea suzetei la copii de 1-4 ani are rolul de a-și ajuta să se liniștească. Spre deosebire de degete, o suzetă poate fi luată de părinte dacă cel mic o folosește prea mult ori dacă încep să-i fie afectată dentiția și abilitățile de vorbire. Cel mai indicat ar fi ca suzeta să fie limitată doar la somn. Astfel, puteți alege împreună un loc special unde să puneți suzeta, să îl aștepte pe copil atunci când se va întoarce la somn. 

4. Când se supără, copilul se lovește în cap sau cu capul de ceva

În egală măsură cu descoperirea lumii într-un mod predominant fizic, copilul se confruntă cu emoții, furie, frustrări, supărare și tot felul de emoții negative. Iar dacă nu le poate gestiona, primul instinct va fi să se lovească. Este un comportament normal, dar neplăcut pentru un adult să-l observe. Părinții trebuie să învețe să recunoască acele emoții care preced acest comportament, iar apoi să învețe copilul să se exprime cu ajutorul cuvintelor. Este un proces de duraăa, dar prin repetare și răbdare copilul va învăța. Însă, dacă observi că acest comportament al său nu este însoțit de o emoție, atunci trebuie să consulți un pediatru.

5. Copilul se leagănă

Copiii se vor legăna în față și înainte pentru diferite motive. Poate încearcă să se calmeze după o supărare ori pentru că sunt obosiți și vor să adoarmă. Atâta timp cât copilul se dezvoltă cognitiv și fizic, acest comportament al său nu este un motiv de îngrijoare. Însă, dacă acest comportament se produce des, este greu de oprit și îl împiedică pe copil să interacționeze cu cei din jur ori chiar cu jucăriile sale, atunci este un semnal de alarmă.

6. Crizele de plâns

Uneori nu trebuie să ne dăm peste cap să ne facem copiii fericiți, ci trebuie să-i lăsăm să plângă, să trăiască și sentimentele negative, astfel încât, prin experiență, să învețe cum să-și recunoacă emoțiile, pentru ca mai apoi să le identifice ușor. După ce criza de plâns a trecut, ia copilul în brațe și spune-i că totul este în ordine. Cel mai important moment al unei crize de plâns la copii este chiar momentul de după. Atunci, copilul va fi învățat încă o lecție despre gestionarea emoțiilor și se gândește – „pot să fiu foarte supărat, dar în continuare sunt bine, în siguranță, sunt iubit și acceptat”.

 7. Copilul se atinge în zonele intime

Copiii mici se vor atinge frecvent, pentru că sunt curioși față de corpul lor și pentru că resimt plăcere. Nu este o plăcere sexuală pentru ei, ci doar o senzație plăcută. Corpurile lor li se par foarte interesante și încep să observe diferențe între băiaței și fetițe. Nu este o dramă! Chiar dacă este rușinos pentru părinte atunci când acest comportament are loc în public, este important să nu fie făcut de rușine ori certat. Primul pas este să încercați să limiteze acest comportament doar acasă. În timp o să dispară. Însă, cu cât părintele se ancorează mai tare împotriva acestui comportament, cu atât va încuraja producerea lui pe ascuns.

8. Copilul caută recompense

Dacă obișnuiești să recompensezi copilul cu jucării ori dulciuri atunci când este cuminte, va învăța foarte repede că trebuie să se comporte bine doar atunci când știe că i se va oferi ceva la schimb. Păstrează aceste recompense pentru momente ocazionale, rare.

9. Copilul mănâncă prea mult

Dacă are tendița de a mânca prea mult, poate fi un semn că și-a găsit în mâncare o formă de liniștire, în același timp, poate să confunde foamea cu oboseala. Încearcă să descoperi dacă este vreo emoție în spatele acestui comportament și reconectează-te cu el, mai ales atunci când este obosit. Astfel, în loc de confort în mâncare să aibă timpul cu mami sau cu tati.

 

Foto simbol: centruldeparenting.ro

Share:

Articole recomandate