Abilitățile esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil
- 2018-12-11
- 4988
Din articol aflați care sunt cele mai potrivite abilități pe care ar fi bine să le încurajați și care îl vor ajuta pe copil pe tot parcursul vieții sale.
Aptitudini lingvistice
Există o varietate de moduri prin care puteți încuraja competențele lingvistice ale copiilor. Una dintre cele mai bune metode este pur și simplu vorbind cu ei. Citind copilului o poveste în fiecare zi este de mare importanță. Nu vă bazați pe medii precum televizorul și internetul pentru a oferi copiilor competențe lingvistice. Deși au rolul lor, televizorul și internetul sunt instrumente pasive și nu încurajează gândirea și interacțiunea la fel de mult ca o conversație directă. De mare folos sunt și creioanele, creta, literele din lemn, pixurile și cariocile și orice altceva care îl va determina pe cel mic să înceapă să experimenteze cu litere și cuvinte de la o vârstă cât mai fragedă.
Abilități sociale
Abilitățile sociale implică atât ascultarea, cât și vorbirea, dorința de a împărtăși și capacitatea de a-și gestiona propriile emoții. Aceste abilități nu sunt întotdeauna native, de aceea este important să vă învățați copilul să împartă jucării și să ia în considerare nevoile altora pentru a pune astfel bazele unor relații personale și profesionale funcționale. Cu atât mai mult sunt importante aceste abilități dacă cel mic dă semne că ar fi timid sau introvertit. Jocurile, sporturile și activitățile de grup care necesită cooperare ajută copiii să învețe astfel de abilități sociale esențiale.
Abilități motorii
Abilitățile fizice, cum ar fi abilitățile motorii grosiere și fine, sunt esențiale întrucât ajută copiii să își croiască drum în viața lor, să se simtă încrezători și să învețe să folosească tot felul de instrumente. Aceste tipuri de aptitudini sunt utile într-o varietate de domenii, cum ar fi tehnologie, inginerie, gătit, sport, arte și multe alte domenii. Numeroase activități care îi bucură în mod natural pe copii, cum ar fi alergat, arte, jocuri cu mingea, înot, plimbări cu bicicleta, echitație și alpinism, toate contribuie la dezvoltarea acestor abilități.
Astăzi, copiii sunt prea legați de dispozitive electronice de la o vârstă fragedă. Ca părinte, este important să vă asigurați că cel mic este activ, își petrece timpul în aer liber și se implică în tot felul de jocuri. Astfel, abilitățile sale motorii se vor dezvolta armonios și totodată va deprinde o serie de obiceiuri sănătoase.
Abilitățile de rezolvare a problemelor
Multe probleme în viață, atât profesionale cât și personale, necesită abilități de raționament și de rezolvare a problemelor. Dacă copiii încep încă de la grădiniță să-și dezvolte aceste abilități, vor deveni mai creativi și mai independenți pe măsură ce vor crește. Multe jocuri și puzzle-uri care sunt distractive pentru copii îi ajută să găsească soluții la probleme.
Puteți susține aceste abilități vorbind cu copilul dumneavoastră despre problemele care apar în viața de zi cu zi sau adresând tot felul de întrebări teoretice, cum ar fi „cum cresc plantele și copacii?” sau „cum putem repara această masă stricată?” sau „care este cel mai bun mod de a ajunge la magazin?”. Acest lucru îi determină pe copii să își folosească mintea pentru a rezolva probleme și le dă încrederea necesară că au puterea de a rezolva orice.
Creativitate
Este bine să îi învățăm pe cei mici o serie de competențe specifice, dar la fel de important este să le încurajăm creativitatea. Copiii sunt în mod natural creativi, doar că trebuie să le oferim oportunități suficiente prin care să le permitem să-și exprime creativitatea.
De exemplu, jocurile îi ajută să își dezvolte imaginația. La rândul lor, activitățile artistice, cum ar fi desenul, pictura, lego, cântecele, sunt toate excelente pentru stimularea creativității.
Sursa: mamedeprofesie.ro; papamamaja.ru