Agresivitatea la copii: de ce depinde şi cum să o previi

Agresivitatea la copii: de ce depinde şi cum să o previi

Potrivit unei cercetări efectuate de Universitatea din Durham, copiii care se află în preajma persoanelor cu un comportament ostil, sunt mai agresivi decât ceilalţi copii.

 

Copiii agresivi sunt de fapt cei care interpretează de cele mai multe ori greşit comportamentul ostil al altor persoane. Aceasta este concluzia unui studiu care a durat 4 ani şi a implicat 1299 de copii şi părinţi. Este cea mai largă cercetare efectuată vreodată la această temă şi a luat în consideraţie 12 grupuri culturale de 9 naţionalităţi diferite.

 

„Atunci când un copil crede că este ameninţat de cineva şi că acea persoană acţionează cu intenţii ostile faţă de el, este cel mai probabil ca acesta să reacţioneze agresiv. Studiul demontrează că acest model de comportament este universal şi a fost observat în toate cele 12 grupuri culturale analizate. Pentru a preveni agresivitatea este important să îl determinaţi pe copil să fie mai sociabil şi mai tolerant cu cei din jur. Cu copii mai puţin agresivi vom avea şi o societate mai pacifică”, a menţionat Kenneth A.Dodge, autoarea studiului.

Experimentul:

Cercetătorii au măsurat nivelul comportamentului agresiv la copii, analizându-i atât pe copii cât şi pe mame. Apoi, copiii au fost invitaţi să răspundă la diverse imagini cu situaţii care puteau fi interpretate ca fiind ostile sau nu.

Rezultatul:

Când copii interpretau o situaţie ca fiind ostilă, aveau o reacţie agresivă. Atunci când au crescut, aceşti copii au devenit şi mai agresivi.

Cercetătorii susţin că trebuie să îi învăţăm pe copii să nu îi considere pe cei din jur inamici. Un rol important îl joacă părinţii care de cele mai multe ori îşi sperie copiii şi le vorbesc despre cât de urâtă şi rea este această lume. Dacă nu vă doriţi un copil agresiv, învăţaţi-l să-i tolereze pe cei din jur şi să nu interpreteze greşit unele situaţii.

Sursa, Foto: nostrofiglio.it

Adaugă comentariu