Beneficiile pe care le are copilul de la învățarea poeziilor

Beneficiile pe care le are copilul de la învățarea poeziilor

Învățarea pe de ros a poeziilor acum mai este asociată cu un stil de învățare învechit, care nu sprijină cu nimic dezvoltarea cognitivă a copilului. Însă nu este chiar așa. Iar poeziile nu sunt folosite întotdeauna la adevărata lor valoare ca și unealtă de șlefuire a minții copiilor.  

Care sunt beneficiile învățării unei poezii?

Atunci când învață o poezie, copilul intră în contact cu un vocabular extins, pe care nu îl poate întâlni în conversațiile de zi cu zi;

Când ajunge sa înțeleagă o poezie, copilul își dezvoltă gândirea abstractă datorită metaforelor întâlnite;

Învățarea unei poezii implică memoria de lucru, dar și memoria pe termen lung, astfel copilul va ști cum să rețină informația o perioadă lungă de timp și nu doar până la primul examen;

Poeziile, asemeni cântecelor, îi pun la dispoziție copilului structuri lingvistice pe care și le poate însuși ca atare și le poate folosi apoi în contexte reale de viață;

Atunci când învață o poezie, în mintea copilului au loc o multitudine de asocieri și conexiuni cu alte informații deja existente;

Copilul va deveni mai sensibil la cuvinte, cu abilitățile sale de comunicare mai dezvoltate;  

Alege poezii cu semnificație pentru copil

De cele mai multe ori, copiii învață poeziile date de la școală, ceea ce înseamnă că nu au o libertate de alegere prea mare. Atunci când devine obligatorie, învățarea își pierde tot farmecul pentru copil. Caută poezii amuzante, ce îi trezesc interesul sau în care se poate regăsi.  

Citește-i tu poezia și întreabă-l câteva lucruri despre ea

Ce i-a plăcut, ce nu a înțeles, despre ce crede ca este vorba, ce imagine i-a venit în minte ascultând poezia. Dacă este un copil preșcolar o poate desena.  

Identificați împreună cuvintele noi, a căror sens nu îi este clar și încercați să extrageți sensul din context

Nu te transforma într-un dicționar ambulant pentru copil, ci adresează-i mereu întrebări provocatoare. Astfel sunt mai multe șanse să rețină ceva.  

Luați fiecare vers în parte și faceți împreună asocieri

Fonetice (cu ce seamănă cuvântul acesta?) sau semantice (cum altfel mai poți spune la …). Dacă te bazezi doar pe rima poeziei pentru a fi memorată, fără să te asiguri că este bine înțeleasă de către copil sunt șanse mici să își mai amintească ceva după o perioadă.  

Apelați la metode diverse de a interacționa cu poezia învățată

Desenați fiecare vers din poezie, mimați diferite cuvinte din poezie, recitați pe voci, interpretați poezia asemeni unei piese de teatru.   

Poate părea o muncă de Sisif pentru o amărâtă de poezie, dar nu uita că nu depui acest efort pentru poezia în sine, ci pentru copil. Folosește timpul în care stați în mașină, în care mergeți pe stradă, la masă sau înainte de culcare pentru a vă distra învățând. Poate astfel îi vei schimba perspectiva asupra memorării unei informații în general.  

 

Informații: totuldespremame.com

Foto simbol: paidagogos.com

Adaugă comentariu