Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

6 motive pentru care merită să duci copilul la un centru de dezvoltare de tip Montessori

6 motive pentru care merită să duci copilul la un centru de dezvoltare de tip Montessori

Sunteți un părinte adept al educației de tip Montessori, dar încă nu ați pus în practică nimic din cele studiate? Sau ați auzit despre renumita Maria Montessori și metodele ei dar nu știți cum funcționează? Atunci vă invităm să veniți împreună cu copilul la Kidland un centru de dezvoltare bazat sută la sută pe educația de tip Montessori, pentru a vă convinge dacă este ceea ce căutați.

După o vizită la Kidland noi am selectat șase puncte care fac diferența dintre Montessori și Waldorf, Zaițev, educația tradițională etc.

 

La KidLand găsiți un mediu natural, asemănător cu cel din familie, un avantaj major pentru copiii care încă nu s-au rupt de pieptul mamei. Posibilitatea copilului de a se dezvolta într-un mediu ca acasă, unde plăcerea de a învăța este cu mult mai puternică, de a descoperi în mod spontan ceea ce este firesc să descopere la orice vârstă, este un alt principiu al educației după metoda Montessori. 

 „Să nu faci niciodată pentru copil ceea ce poate face el singur” este unul din principiile descrise de Maria Montessori în cartea sa „Descoperirea copilului” și pe care se pune accent la centrul KidLand. Astfel, copiii care vin la acest centru sunt ajutați de profesori să se dezvolte în ritmul propriu, pornind de la interesele, dorințele și aptitudinile lui. Iar principiul ”ajută-mă să fac singur” nu a dat greș niciodată.

 

Grupe mixte de vârstă, or anume acesta este unul din principiile de educație Montessori. Clasele sunt formate din copii de vârste diferite, acestea acoperind un interval de trei ani: gupe de 0-3 ani, 3-6 ani, 6-9 ani etc. Astfel, am remarcat cu deosebită plăcere cum acționează metoda Montessori - copiii mai mari îi ajută pe cei mai mici, lucru care le dezvoltă răbdarea și toleranța. Pe de altă parte, copiii mai mici asimilează informații noi, metode de comportament, experiențe sociale de la colegii lor mai mari.

Evaluarea copiilor se face nu pe metode competitive, ci de cooperare, ceea ce permite copiilor să fie evaluați nu în comparație cu alții, ci în baza propriilor cunoștințe. Din acest considerent, copiii nu se ceartă, și nu sunt sancționați. Experiențele pe care le obțin independent de alți copii îi ajută să își dezvolte identitatea și individualitatea. Asta le permite copiilor să nu se concentreze pe obținerea unor performanțe apreciate prin calificative sau note.

 

Pedagogii KidLand nu sunt aleși la întâmplare. Toți sunt cadre didactice cu studii speciale, confirmate de documente respective. Întrucât copiii învață singuri, folosind materialele specifice ale acestei metode de studiu, pedagogii au rolul de a observa, a ghida și a stimula copilulul, mai puțin de a preda informația. Astfel, cadrul didactic trebuie să înțeleagă nevoia copilului de a relua activitatea atunci când vrea el, să simtă necesitatea copilului atunci când vrea să facă mișcare fizică, să demonstreze respect etc.

Materialele pentru dezvoltare după metoda Montessori sunt special selectate, astfel ca copiii singuri să se angajeze în activitatea de instruire. Materialele îi ajută pe copii să învețe prin descoperire și exersare, or, anume așa copii își dezvoltă capacitatea de concentrare, autodisciplina și controlul de sine.

Cu siguranță că educația de tip Montessori are și alte deosebiri, care contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor. Dar despre asta vă puteți convinge dacă mergeți la centrul KidLand, care se află pe strada Socoleni, 12. Mai multe detalii puteți afla apelând la numărul de telefon 0 794 0-28-26, sau scriind pe adresa de mail: info@montessori-kidland.md, sau pe pagina www.montessori-kidland.md.

Foto: arhiva personală

Share:

Articole recomandate