Când și cum îi învățăm pe copii să citească

Când și cum îi învățăm pe copii să citească

Cititul rămâne un pas fundamental în procesul de dezvoltare spirituală, intelectuală și personală. “Când și cum îi învățăm pe copii să citească” a fost tema despre care s-a discutat la seminarele cu Elena Danilova, organizate de Smart Start.

Una dintre cele mai importante întrebări pe care și le pune un părinte este când într-un final copilul său va începe să citească? Specialistul menționează că nu prea contează când începem să îl învățăm pe cel mic să citească și nu trebuie să ne conducem după anumite trenduri care persistă în societate. Nu trebuie să ne grăbim să îl învățăm să citească, însă nu trebuie să amânăm acest proces nici până la 10 ani, pentru că dacă un copil merge la școală și nu se descurcă cu cititul, poate întâmpina eventuale dificultăți. Până a păși pragul școlii, un copil trebuie deja să știe să citească!

Elena Danilova a mai menționat că învățarea timpurie a cititului are și dezavantaje, chiar dacă studiile arată că un copil care învață să citească timpuriu manifestă mai mult interes pentru școală și va avea și rezultate mai bune. Atunci când însă un copil începe să citească mult prea devreme, acesta își dezvoltă și logica, renunțând la multe activități pe care le face un alt copil: desenatul, jucatul sau alte chestii amuzante pe care le fac cei mici, activități prin care trebuie să treacă orice copil. Odată ce cunoaște jocurile și alte lucruri, pe la vârsta de 4-5 ani copilul va fi curios să afle și alte lucruri și își va dori de unul singur să cunoască mai multe lucruri, lucruri care deja au trecut prin mâinile lui. Elena Danilova a mai recomandat să nu îi învățăm pe copii să citească până la 3 ani.

Cheia succesului într-un însușirea literelor și a cititului constă în formarea unei relații trainice între părinte și copil dar și o bună înțelegere între aceștia. Dacă un copil înțelege că cititul este interesant și o face pentru el, succesele nu vor întârzia să apară, dacă însă un copil se simte obligat să citească sau este impus, acesta pur și simplu va refuza să învețe.

Este foarte important dacă micuțul este curios, dacă este constant în dorința lui de a afla ceva , dacă este perseverent. Pentru a deveni un cititor, dacă nu pasionat, măcar constant, copilul trebuie să aibă anumite însușiri și trăsături: puterea de concentrare se număra printre acestea, dar și puterea de înțelegere, cât și o anumită dezvoltare cognitivă.

Există 3 metode despre cum să îl înveți pe copil să citească și doar tu poți să decizi ce metodă vei accepta:

- cititul întregului cuvânt;

- cititul pe silabe;

- cititul pe litere, atunci când copilul este învățat fiecare literă aparte, potrivit Abecedarului.

Elena Danilova recomandă totuși antrenarea acestor 3 metode împreună și cel mai important prin joc.

Foto: thisdarkmatter.com

Adaugă comentariu