Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cât de important este scrisul de mână pentru dezvoltarea copilului

Cât de important este scrisul de mână pentru dezvoltarea copilului

Există un beneficiu important al scrisului de mână. Pentru a scrie cu o literă de mână lizibilă, este necesar un anumit nivel de control motor fin asupra degetelor. Elevii ar trebui să acorde atenție și să se gândească la ceea ce fac și la modul în care o fac. Ei trebuie să exerseze. Studiile de tomografie cerebrală dezvăluie că scrierea de mână activează zonele creierului care nu sunt implicate atunci când tastezi la calculator.

În timpul unui studiu realizat la Universitatea din Indiana, cercetătorii au analizat copii cu vârsta de 5 ani care nu știau să scrie și după ce au deprins tehnica scrisului de mână. La micuții care au practicat scrisul de mână, activitatea neuronală a fost mult mai proeminentă și similară cu cea a adulților, față de cei care doar au observat, pur și simplu, literele.

Atunci când învață scrierea de mână, creierul unui copil trebuie să:

- Afle și să memoreze dimensiunea potrivită și caracteristica detaliată a fiecărei litere.

- Dezvolte abilități de clasificare. Scrierea cu caractere de mână aduce chiar și mai multe beneficii decât scrierea cu litere de tipar, deoarece mișcările sunt mai dificile, iar necesitatea recunoașterii vizuale creează o varietate mai mare de moduri de a reprezenta litera. În plus, scrierea de mână este mai rapidă și mai atractivă pentru elevi, deoarece le oferă un sentiment mai mare de stil și apartenență personală.

- Fiecare cuvânt este perceput vizual ca un întreg. Această percepție a cuvintelor ca unități separate în cadrul unor propoziții sau paragrafe evită tendința de a scrie ca „o mașină”,  adică fără spațiile corespunzătoare dintre cuvinte.

- Favorizează viteza de scriere. Dovezile relevă faptul că scrierea de mână este mai rapidă decât cea cu litere de tipar, datorită faptului că legarea literelor favorizează fluiditatea și dinamismul cuvintelor.

- Este mult mai bine păstrat în memorie, deoarece constituie un răspuns motoriu continuu, în timp ce scrisul tipărit sau „scriptul” constituie un răspuns motoriu discontinuu.

- Oferă o calitate personalizată care reflectă diferențele individuale într-un mod nuanțat și fin. Scrierea de mână caracterizează o persoană, cum ar fi tonul și timbrul vocii sale sau modul său de a merge. Fiecare este capabil să-și recunoască scrisul și pe cel al cunoscuților săi. Tipărirea sau scrisul de tipar nu satisfac această nevoie de exprimare personală.

 

Sursa: copilul.ro

Share:

Articole recomandate