Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cele mai evidente semne că îți îndepărtezi copilul de tine. Renunță la aceste comportamente!

Cele mai evidente semne că îți îndepărtezi copilul de tine. Renunță la aceste comportamente!

Deși să fii părinte este unul dintre cele mai împlinitoare roluri ale vieții, indiscutabil este și extrem de provocator. Cu toții ne dorim tot ce este mai bun pentru copiii noștri, dar uneori acțiunile noastre îi pot răni neintenționat, devenind foarte ușor să alunecăm în obiceiuri care ne afectează relația cu ei.  De aceea, cel mai important este să recunoaștem comportamentele și tiparele dăunătoare și să ne dorim să le schimbăm.

Iată care sunt comportamentele care, inevitabil, ne îndepărtează de copiii noștri:

1.    Îți este greu să-i lași să greșească

Ca părinte, este destul de greu să îți vezi copiii luptând, dar e important să știi că supraprotejarea le știrbește experiențele de învățare. Copiii au nevoie de spațiu pentru a eșua, astfel încât să își construiască rezistența la eșec și încrederea în sine. În plus, este obositor și să încerci să-i ferești de orice lovituri și vânătăi. Uneori, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te dai înapoi și să ai încredere că ei singuri își vor da seama de erori.

2.     Îți compari copiii cu alți copii – frații lor, prietenii sau... geniile de pe stradă

Comparațiile generează resentimente. Fiecare copil este unic; concentrați-vă pe celebrarea punctelor forte individuale și nu pe compararea constată! Mai mult decât atât, probabil toate acele comparații provoacă durere chiar și în sufletul părinților care le fac, ceea ce duce la o situație de dublă pierdere.

3.    Te grăbești să le critici alegerile și opțiunile

Chiar dacă nu sunteți întotdeauna de acord cu alegerile lor, copiii trebuie să simtă, măcar din când în când, că ideile lor sunt apreciate. Judecățile dure îi fac să se închidă și astfel e posibil să le scadă încredere în părinți, pe măsură ce timpul trece. Încercați să puneți întrebări, în loc să treceți imediat la critici – ați putea fi surprinși de raționamentul lor!

4.    Te concentrezi mai mult pe realizările lor decât pe caracterul lor

Presiunea constantă cu privire la note, sport sau activități extrașcolare transmite mesajul că valoarea lor este legată de performanță, nu de cine sunt ei ca persoană. Sărbătorește-le efortul, determinarea și bunătatea la fel de mult (dacă nu mai mult) ca și premiile sau trofeele.

 

5.    Nu respecți nevoia lor de confidențialitate și independență

Să cotrobăi copilului prin buzunare sau să îi cauți prin telefoane, chiar și cu bună intenție – sunt invazii ale confidențialității erodează încrederea. Copiii de toate vârstele au nevoie de respectarea unor limite. Este destul de dificil să găsești un echilibru între menținerea în siguranță a copilului și oferirea de libertate, astfel încât să devină persoane responsabile, dar acest aspect reprezintă încă o provocare a vieții de părinte ce trebuie depășită.

6.     Rareori spui „Te iubesc” sau oferi cuvinte de încurajare autentice

Copiii tânjesc după întăriri pozitive, chiar și cei care se comportă ca și cum nu ar face-o. Spune-le că ești mândru de ei pentru că au făcut tot posibilul, nu doar pentru rezultat. Acele mici momente de apreciere sinceră pot face o mare diferență în ceea ce privește valorizarea de sine.

7.    Nu recunoști niciodată când greșești sau nu-ți ceri scuze pentru reacția exagerată

Și părinții greșesc, de aceea este important să îi învățăm pe copii că este în regulă să fie imperfecți și că scuzele și încercările de remediere a situațiilor negative sunt importante pentru relații sănătoase.

Share:

Articole recomandate