Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Ghid de vorbire. Ce cuvinte trebuie să știe copilul în funcție de vârstă

Ghid de vorbire. Ce cuvinte trebuie să știe copilul în funcție de vârstă

Vorbirea, în special cea timpurie, reprezintă o parte importantă a ceea ce suntem, de unde ne tragem ca oameni. Așadar, cum putem ști dacă copiii noștri își dezvoltă vorbirea într-un mod sănătos, potrivit vârstei lor? Vorbirea este diferită pentru oricine, însă există câteva obiective de atins după care te poți ghida.

Probabil ai observat că majoritatea copiilor se luptă cu anumite sunete atunci când sunt foarte mici: cum ar fi L și R, de exemplu. Amândouă sunetele par că sună ca un U. La început, acest lucru este normal.

Iată care sunt reperele după care te poți ghida și astfel poți afla dacă copilul tău se încadrează în ele sau este nevoie să ceri ajutorul unui logoped.

Între 12 și 24 de luni, copilul ar trebui să spună corect o serie de consoane. Cele mai des întâlnite sunt: p, b, m, h și v.  La această vârstă copilul ar trebui să spună câteva cuvinte precum: mama, tata, baba sau apă, sau alte cuvinte similare pe care le poți recunoaște.

Între doi și trei ani, copilul ar trebui să-și îmbogățească vocabularul cu noi sunete și cuvinte. Acum ar trebui să poată pronunța: c, g, f, t, d și n. La vârsta de 3 ani a copiilor, mulți adulți recunosc un copil care are întârzieri de vorbire. Unele cuvinte pot părea încă neclare, însă se poate susține o conversație.

American Speech-Language-Hearing Association recomandă să nu ne luptăm să corectăm copilul pentru că este mult mai important să conversăm cu el la această vârstă decât să-l corectăm tot timpul. În plus, dacă copilul are o ușoară întârziere de vorbire, simpla conversație constantă cu el îl va ajuta să se corecteze, să formeze sunete și cuvinte corecte. Dacă copilul are o întârziere severă, faptul că vorbești cu el te va ajuta să recunoști acest lucru.

Până la vârsta de 3 ani, poate chiar doi ani și jumătate, copilul ar trebui să fie capabil să folosească până la 350 de cuvinte pe care majoritatea oamenilor le înțelege. Dacă folosește doar 100 de cuvinte, atunci specialiștii susțin că ar putea avea o întârziere de vorbire. Însă, există oameni care pot ajuta, precum logopezii.

Nu uita, vorbirea reprezintă felul în care o persoană formează cuvintele, cum sună aceste cuvinte sau cum sună vocea ei, indiferent dacă acea persoană repetă sau nu sunetele. Limbajul este modul în care o persoană comunică sau înțelege ce i se spune. Vorbirea este fizică. Chiar dacă vorbirea și limbajul lucrează împreună, pot funcționa și individual.

Dacă te îngrijorează vorbirea copilului sau felul în care acesta comunică, cere sfatul unui specialist. Poate fi vorba de ceva ce tu și copilul puteți reuși împreună cu foarte puțin ajutor.

Întârzierea vorbirii

Ce poate duce la întârzierea vorbirii? Uneori copiii pot avea probleme fizice ce se manifestă la nivelul limbii sau în cerul gurii, lucru care poate cauza o întârziere a vorbirii. Uneori, copiii aud cuvintele incorect, lucru care îi face să pronunțe incorect, astfel vorbesc așa cum aud. Toate acestea pot fi diagnosticate de către un specialist. Un logoped îi poate ajuta pe cei mici să facă față provocărilor vorbirii sau să le recomande metode simple pentru rezolvarea problemei. 

 

Informații: totuldespremame.ro

Foto simbol: heaclub.ru

Share:

Articole recomandate