Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cum îi pregătim pe copii de Paşte!

Cum îi pregătim pe copii de Paşte!

În calitatea noastră de părinţi, ne îngrijim în fel şi chip de bunăstarea copiilor noştri: să fie sănătoşi, sătui, bine îmbrăcaţi, să aibă parte de cea mai bună educaţie, cea mai bună grădiniţă, şcoală şi, în general, să nu le lipsească nimic. Deşi s-ar părea că toate acestea sunt suficiente pentru o creştere armonioasă, rămâne totuşi un capitol - educaţia spirituală - care necesită aceeaşi atenţie ca şi toate celelalte!

Înainte de sfintele sărbători de Paşte necesitatea de spiritualitate devine tot mai puternică. Şi pentru că până la 12 ani copiii nu trebuie să ţină post, în sensul tradiţional, putem să ne educăm copiii... în spiritul postului, pentru că nu e deloc greu să explici unor copii ce înseamnă Dumnezeu, dragoste, mântuire, păcate, fapte frumoase.

1. Începe cu lecturarea Bibliei pentru copii. Acum librăriile oferă această carte minunată în diferite ediţii. Citeşte diferite pasaje după care discută cu copiii, pentru a vedea ce şi cât au înţeles. Vor apărea multe întrebări, la care trebuie să căitaţi răspuns împreună.

2. Priviţi filme despre viaţa lui Isus Hristos. Selectaţi câteva filme pentru copii despre viaţa şi moartea lui Isus Hristos şi priviţi-le, împreună cu întreaga familie. Sunt filme care ne amintesc mereu de atmosfera care domnea în casa noastră, an de an, în sâmbăta Paştelui, când mama umbla ca furnica, grăbindu-se să termine treburile, iar noi savuram cu nesaţ filmele care îl întruchipau pe Mesia...

3. Citiţi pilde pentru copii. Pe internet vei găsi site-uri ortodox cu o sumedenie de pilde povestite pe înţelesul copiilor, un adevărat tezaur spiritual. Puteţi face o tradiţie – seară de seară, după rugăciunea de dinainte de somn, citiţi sau ascultaţi câte o istorioară plină de tâlc. Copiilor le vor fi pe plac, cu siguranţă!

4. Faceţi fapte bune împreună! Vei vedea că toate eforturile tale, lecturile şi rugăciunile dau roade şi că cei mici vor fi motivaţi să facă fapte bune. O idee e să vă gândiţi la copiii mai puţin fericiţi. Pregătiţi mici cadouri cu dulciuri, fructe sau jucării pentru copiii care locuiesc într-un centru de plasament temporar sau pentru vecinii voştri, care ştiţi că nu îşi permit prea multe.

5. Faceţi ilustrate personalizate pentru bunici, rude, prieteni. Cu câteva bucăţi de carton, hârtie colorată şi clei, puteţi meşteri ilustrate cu tematica sărbătorilor pascale pentru cei dragi. Cu siguranţă se vor bucura, iar plăcerea celor mici va fi imensă.

6. Implicaţi copiii în pregătirile de Paşti şi explicaţi-le semnificaţia tradiţiilor. În Săptămâna Patimilor încondeiaţi ouă împreună cu cei mici, lăsaţi-i să vă ajute la decorul cozonacilor. Între timp le puteţi povesti istorii despre iepuraşul de Paşte, despre însemnătatea încondeierii ouălor, despre noaptea învierii...

7. Cumpăraţi-le ceva nou. Dacă sărbătorile de Paşte vă leagă de amintiri frumoase, când mama sau tata venea cu o rochiţă nouă, cu nişte papucei lustruiţi sau o eşarfă frumoasă, atunci e bine să continuaţi şi voi tradiţia. Dar nu o transformaţi în ceva pompos, păstraţi o tradiţie frumoasă, simbolică, de suflet.

Aşa copii vor aşteapta sărbătorile pascale cu mult drag, iar amintirea tradiţiilor vor rămâne în memoria lor pentru ani buni înainte, aşa cum le avem şi noi...

Foto: i.telegraph.co.uk

Share:

Articole recomandate