Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Gelozia și conflictul între frați: 9 reguli pentru a le gestiona

Gelozia și conflictul între frați: 9 reguli pentru a le gestiona

Părinții cu mai mulți copii tind să viseze la imaginea idilică a fraților care se țin de mână, se iubesc și se ajută oricând și oriunde. Dar aceste momente sunt destul de izolate. De regulă, copiii sunt prietenoși și se susțin atunci când au un dușman comun. Fie este vorba de o “luptă corp la corp” cu alți copii în parc, fie când intră în scenă un câine furios în drum spre școală. În toate celelalte cazuri, comportamentul fraților este, în mare parte, un conflict, care mocnește continuu, scrie taticool.eu. 

Gelozia între oameni, în general, este normală. Acest fenomen este prezent în absolut toate culturile, iar dacă vorbim despre copii, gelozia este o luptă pentru resursele limitate de iubire și atenție părintească.

Cum să eliminăm aceste certuri dintre frați și să-i asigurăm că fiecare dintre ei este la fel de iubit, dorit, apreciat?

1. Nu-i compara niciodată! Nu trebuie niciodată să compari pe nimeni cu nimeni, când vine vorba de copii. „Ilinca a învățat deja să-și lege șireturile, dar tu nu ai făcut-o!„. Dacă spui această frază, va funcționa ca o incantație magică și vei declanșa o gelozie între ei, care se va termina, cu puțin noroc, când cei doi se vor căsători. Dar nu se știe sigur, că poate unul dintre ei are o nevastă mai frumoasă!

2. Nu uita: concurența dintre ei este firească. Când intrăm în conflict cu cineva, învățăm care ne sunt limitele. Un copil gelos, încearcă să manipuleze și să obțină ceva: mai multă atenție, mai multă dragoste, mai mult spațiu. Nu este de condamnat, e o regulă de supraviețuire.

3. Stabiliți niște limite clare în caz de conflict! Poate nu reușiți să-i faceți să nu se lupte între ei. Pentru situația de criză, aveți nevoie de un plan dinainte stabilit. Dacă cei doi au camere separate, fiecare va merge în camera lui pentru o perioadă stabilită de timp. Dacă împart aceeași cameră, unul stă în pat, altul pe covor sau la birou fără să interacționeze. Veți vedea că, de îndată ce copiii sunt despărțiți în camere diferite sau merg în vacanță la bunici diferiți, încep să se plictisească și le este extrem de dor unuia de celălalt.

Nu vor rezista mult separați, dorința de a se juca împreună va fi mult mai puternică decât gelozia sau conflictul inițial. Ei voi uita imediat, dar tu trebuie să fii ferm și să nu le permiți agravarea situației.

4. Fii un mediator neutru! Ca părinte, trebuie să-ți păstrezi neutralitatea în cazul în care copiii tăi se confruntă între ei. Nu lua partea niciunuia dintre ei și încearcă să înțelegi perspectiva fiecăruia.

5. Nu fă niciodată diferențe! Oferindu-i fiecăruia rafturile sale din dulap, ceașca personală, lingura și prosopul lui, vor dispărea o mulțime de probleme. Este extrem de important să se încheie un acord privind obiectele în sine: „Acesta este al tău și acesta este al surorii tale!” și să desemnezi sancțiuni pentru încălcarea frontierelor. Sancțiunile pentru nerespectarea regulilor ar trebui să fie aplicate atât pentru copiii mai mari, cât și pentru cei mai mici.

6. Încurajați copiii să-și împărtășească sentimentele! Ajută-i să exprime ceea ce simt și să înțeleagă de ce se simt geloși. Ajută-i să comunice deschis și să-și arate emoțiile într-un mod sănătos.

7. Alocă timp pentru fiecare copil în parte! Încearcă să creezi un timp special pentru fiecare copil. Acest timp poate fi dedicat activităților care sunt importante pentru fiecare dintre ei. Dacă unul merge la grădiniță, după ce îl luați de acolo, puteți merge doar voi doi în parc. Dacă cel mare e pasionat de dansuri, mergeți cu el la cursuri și bucurați-vă împreună de timpul de după. Această metodă le va da încredere și siguranță. Foarte important să agreați orarul în familie, fiecare dintre ei trebuie să știe de acest timp petrecut și să își dea acordul.

8. Încurajează colaborarea! În loc să se concentreze pe concurență, încurajează colaborarea între frați. Poți încerca să organizezi activități care necesită colaborare și cooperare între ei. Faceți joculețe în familie, unde mama și tata să formeze o echipă, iar copiii alta. Modelați, construiți sau faceți prăjituri. Vei fi uimit cât de mult îi unesc aceste activități.

9. Purtați conversații educaționale. Niciodată nu le inițiați în momentul conflictului, ci după ce toată lumea se calmează. Le puteți spune seara, înainte de culcare, cât de importantă este familia și legătura dintre membrii ei. Căutați povestiri și filme cu frați care se sprijină și se apară reciproc, fiind un model venit din exterior, va fi un exemplu excelent pentru ei. 

NOT TO DO

Încercați să nu-i atribuiți primului născut rolul de dădacă pentru fratele sau sora lui mai mică, decât dacă el își dorește acest lucru. Îi este deja destul de greu s-o vadă pe mami că îi acordă mai mult timp fratelui său, că îl alăptează, îi face băiță, pe când el trebuie să le facă pe toate acestea singur.

Asigură-te că fiecare copil primește atenția și iubirea de care are nevoie.Niciodată nu-l apăra pe cel mic, doar pentru că este al doilea născut și încă mai are fățuca dulce de bebeluș.

În disputele dintre frați, este obligatoriu să stabiliți niște reguli foarte stricte! “Poți să strigi și să țipi, ai voie să ameninți sau să arunci cu perne. Dar, sub nicio formă nu ai voie să arunci obiecte grele și ascuțite, să lovești cu piciorul, să tragi de păr, să muști, să strici sau să distrugi lucrurile altcuiva.”

Dacă cei mici se ceartă în fiecare zi, o cauză posibilă ar putea fi o atmosferă familială încordată. Divorțul, boala, dificultățile financiare creează tensiune în casă. Copiii încep să se comporte foarte rău atunci când simt această tensiune, nu își pot explica și se descarcă așa cum știu ei. A-i certa într-o astfel de situație este inutil, responsabilitatea revine adulților. Gândește-te ce este în neregulă în familia ta?

 

Sursa foto: imagine simbol 

Share:

Articole recomandate