Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Jocuri Montessori pentru care nu sunt necesare jucării, ai deja totul în casă

Jocuri Montessori pentru care nu sunt necesare jucării, ai deja totul în casă

Metoda de educație Montessori este apreciată de foarte mulți părinți. E o metodă de educație interesantă și interactivă pentru copiii de toate vârstele. În context vă propunem o serie de jocuri foarte ușor de aplicat chiar cu ceea ce avem fiecare în casă.

  1. Ia câteva sticle, borcane sau alte recipiente goale. Scoate-le capacele/ dopurile și ajută copilul să-l identifice pe cel potrivit pentru fiecare recipient în parte. Lasă-l să înșurubeze fiecare capac la locul său.
  2. Ia un burete și lichid de spălat vasele și arată-i copilului cum se spală vasele. Apoi lasă-l să facă la fel.
  3. Aruncă niște boabe de orez pe masă și, cu o pensulă, arată-i copilului cum le poate strânge.
  4. Găsește niște resturi de material, precum lână, mătase, bumbac. Îndeamnă copilul să spună ce simte când le atinge: moale, catifelat, înțepător etc. Sugerează-i să grupeze materialele pe categorii și apoi să-ți spună ce criterii a ales.
  5. Pune niște nasturi sau mingi micuțe într-un vas cu apă. Arată-i copilului cum poate să le pescuiască cu o lingură.
  6. Ia o pungă și pune în ea 8-10 lucruri pe care copilul le cunoaște (pix, creion, pieptene, clame etc). Pune-ți copilul să le scoată pe rând, cu ochii închiși și să le identifice. Poți să faci jocul mai complicat: pune obiecte care încep cu o anumită literă, și pune-ți copilul să exerseze pronunția literei respective, când identifică obiectul.
  7. Ia două castroane, un burete și o stropitoare. Toarnă apă într-un vas și arată-i copilului cum poate transfera apa cu buretele în celălalt vas. Folosiți stropitoarea pentru a turna apă în vase.
  8. Ia câteva mărgele colorate sau pietricele și câteva cutiuțe. Amestecă mărgelele/ pietricelele într-o cutie și roagă copilul să le sorteze în celelalte cutii, în funcție de dimensiunea sau culoarea lor. Poți crește complexitatea jocului, introducând mai multe criterii pentru sortarea mărgelelor/ pietricelelor.
  9. Faceți origami. Lasă copilul să plieze, să rupă, să taie bucăți de hârtie - îi va crește dexteritatea și îi va dezvolta imaginația.
  10. Pune boabe de fasole într-o geantă/ pungă. Ascunde și o jucărie mică în interiorul ei. Îndeamnă-ți copilul să o găsească printre boabele de fasole.
  11. Aruncă niște făină sau zahăr pe masa curată. Lasă copilul să facă desene atât cu mâinile, cât și cu pensula.
  12. Pentru copiii mai mici: Ia o cutie fără capac și prinde clește de rufe pe marginile ei. Arată-i copilului cum poate scoate cleștele.
  13. Dă-i copilului un magnet și diferite obiecte metalice și nemetalice. Lasă-l să se joace cu ele. Îl va fascina.
  14. Ia o cană de plastic ori un castron de plastic și un tel. Pune câteva picături de săpun/ lichid de spălat vase în apă, și lasă-l să se joace cu astea. Va crea multă spumă.
  15. Umple cu apă un castron de plastic. Adună tot felul de obiecte mici - șuruburi, mingi, boabe de fasole etc. Lasă copilul să le arunce în apă și să observe care plutește și care se duce la fundul castronului. Cere-i să identifice obiectele grele și obiectele ușoare.
  16. Ia niște reviste și ziare vechi. Îndeamnă copilul să le rupă în bucăți sau în fâșii. Îl ajută să-și folosească mâinile și să înțeleagă cum anumite mișcări provoacă anumite efecte.
  17. Plastilina este mereu distractivă, dar un copil mic poate fi interesat doar să o strângă între degete, nu să creeze forme cu ea. Poți ascunde obiecte mici într-o minge din plastilină și îți poți îndemna copilul să le găsească și să le scoată de acolo.

 

Sursa: taticool.eu; crestemoameni.ro

Share:

Articole recomandate