La ce vârstă poţi să îi procuri copilului un telefon mobil?
- 2015-10-05
- 8493
Astăzi nu ştiu dacă se mai miră cineva la vederea unui copil cu telefonul în mână. Pe de o parte, telefoanele mobile au devenit un accesoriu indispensabil al zilelor noastre, de care nici copiii noştri nu se pot despărţi, însă pe de alta, fără să vrei, te întrebi – dar oare nu e devreme pentru ei? Şi nu e periculos? Care ar trebui să fie vârsta copilului când îi poţi cumpăra unul?
Copiii de azi au ajuns să “mânuiască” tot soiul de telefoanele mobile, tabletele şi alte gadget-uri, încă de la vârste foarte fragede. Uneori, chiar, înainte să înceapă a vorbi. De aceea, nu e de mirare că, în câţiva ani, copilul ajunge să ceară insistent să-i fie procurat unul, care să fie doar al lui.
Psihologii ne asigură că nu există o vârstă ideală pentru a-i oferi copilului un telefon mobil. Trebuie doar să ţinem cont de faptul că:
În perioada 1 – 3 ani, este categoric interzis să permitem unui copil să aibă/să se joace cu un telefon mobil.
De la 3 la 7 ani - la fel, e o vârstă când telefonul mobil trebuie limitat. Dar, ai în vedere că e una să îi dai voie copilului să privească un desen animat, în timp ce staţi în rând la medic şi cu totul altceva să i-l dai doar ca să nu te încurce pe tine.
De la 7 la 12 ani – copilul deja înţelege că telefonul e un lucru scump şi se comportă cu el ca atare. Majoritatea sunt gata să intre în posesia unui telefon mobil pe la vârsta de 8 – 10 ani, deşi aceste cifre sunt orientative, pentru că unii şi la 7 ani se pot descurca, iar alţii nici la 12 nu sunt gata. Totul depinde de gradul de dezvoltare intelectuală, fizică sau cognitivă.
De la 12 în sus fiecare adolescent (deja!), poate să deţină un telefon mobil. În acest caz, tu ca părinte trebuie doar să îl convingi pe posesor că un telefon fără wi-fi e cel mai indicat.
Semne care arată dacă cel mic este pregătit să aibă grijă de un telefon mobil şi să îl folosească conform destinaţiei, sunt câteva. Specialiştii în domeniu vin cu câteva repere care ar putea să vă ajute să înţelegeţi dacă este suficient de dezvoltat pentru o asemenea responsabilitate: merge singur la şcoală şi se descurcă de sine stătător la multe activităţi, cum ar fi îmbrăcatul, dezbrăcatul, baia etc.; este organizat şi ordonat şi are mare grijă de lucrurile lui; manifestă un interes aparte pentru telefoane şi ştie cum să folosească unul.
Pe de altă parte, dacă copilul este dezordonat, îşi pierde sau strică lucrurile şi jucăriile personale, e de la sine înţeles că el nu este nici pregătit, şi nici responsabil.
Înainte de a-i procura unul, nu uita să porţi o discuţie constructivă cu copilul. Încearcă să afli de ce îşi doreşte atât de mult un telefon mobil. Dacă îţi spune că “toţi copii au şi doar el nu, iar pentru asta e luat în derâdere”, sau “pentru că e la modă”, mai gândeşte-te. Dar dacă te asigură că îşi doreşte să “aibă o legătură cu familia, atunci când e în afara casei” s-ar putea ca el să fie pregătit pentru marea achiziţie.
Reguli pentru părinţi şi copii privind
alegerea şi utilizarea telefonului:
• Alegeţi împreună un model cât mai simplu. În caz contrar, wi-fi-ul, căştile, precum şi alte programe de care dispunde telefonul, ar putea să îi distragă atenţia de la lecţii, sau de la transport, în drum spre casă.
• Optează pentru o cartelă cu minute şi sms-uri limitate. Copiii nu prea cunosc limitele şi nu ştiu când trebuie să se oprească din vorbit.
• Telefonul mobil este unul din primele lucruri costisitoare care a fost procurat. Odată pierdut, explică-i copilului să nu mizeze curând altul.
• Nu îi da copilului telefoanele voastre mai vechi. Multe din ele sunt prea mari pentru a încăpea în mâna încă mică a unui copil.
• Telefonul mobil nu trebuie purtat pe aţă la gât. În afară de faptul că e o sursă de radiaţie chiar lângă inima copilului, acesta poate fi pierdut sau smuls de răufăcători.
• Dacă eşti unul dintre părinţii care a procurat deja un telefon mobil copilului tău, aşteptăm să ne împărtăşeşti din experienţa ta pe adresa de email odoras@gmail.com - ce vârstă avea copilul? Cum ţi-ai dat seama că el este destul de responsabil pentru o asemenea achiziţie? Pentru ce tip de telefon ai optat?