Cum îți influențează poziția de somn sănătatea și aspectul fizic. Află cum este bine să dormi
- 2024-05-13
- 1429
Pentru o stare bună de sănătate, o viață cât mai longevivă și un aspect fizic frumos, este important să fim atenți și la poziția pe care o adoptăm în timpul somnului, nu doar la numărul orelor de odihnă. Cum este cel mai bine să dormi, îți spunem în rândurile următoare!
Fie că dormi pe spate, pe burtă sau în lateral, fiecare poziție de somn are avantajele și dezavantajele sale. Una te poate ajuta să dormi mai bine, să ai o postură mai bună în timpul zilei și să fii mai sănătos, în timp ce alta s-ar putea să te afecteze mai mult decât te așteptai. Alegerea corectă poate să depindă de starea ta de sănătate sau de stilul de viață pe care îl ai!
Dormitul pe lateral
Este cea mai comună poziție de somn și are beneficii, dar și dezavantaje. Se recomandă ca femeile însărcinate, persoanele care suferă de boala de reflux gastroesofagian (BRGE) sau de alte probleme intestinale să doarmă pe partea stângă pentru a nu se confrunta cu probleme gastrice. Pe de altă parte, cardiacii sunt sfătuiți să încerce să doarmă pe partea dreapta, deoarece atenuează presiunea asupra inimii. De altfel, pentru o sănătate mai bună a creierului, este recomandat dormitul pe partea dreapta. Studiile au arătat că toxinele reziduale sunt eliminate mai bine din creier când dormim pe partea dreapta, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele cu risc de boală neurodegenerativă.
Desigur, există și dezavantaje ale acestei poziții de somn, în special pentru femeile preocupate de aspectul fizic! Cercetările au arătat că dormitul pe lateral poate cauza riduri și sâni lăsați, deoarece pielea feței este presată de așternut, iar gravitația trage țesutul sânilor.
Dormitul pe spate
Este bine să dormi pe spate dacă te confrunți cu dureri de gât și de spate sau dacă vrei să minimizezi ridurile. Totuși, această poziție de somn reprezintă un factor de risc pentru apnee în somn, deoarece poate provoca o închidere temporată a căilor respiratorii superioare. Predispuse la apnee în somn pot fi persoanele obeze, vârstnicii, bărbații și consumatorii de alcool.
Dormitul pe burtă
Dacă știi că sforăi, este bine să dormi pe burtă, deoarece această poziție menține căile respiratorii mai deschise, spre deosebire de dormitul pe spate. Dezavantajul este că, în timp, favorizează apariția durerilor de spate și de gât, deoarece răsucirea gâtului în lateral provoacă presiune directă asupra coloanei vertebrale. Mai mult, presiunea asupra feței contribuie și la apariția ridurilor!