Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Ciocolata la copii: când, cât, de care?

Ciocolata la copii: când, cât, de care?

E un deliciu pe care îl adoră atât cei mari, cât și cei mici. Totuși, ciocolata este benefică, aşa cum o consideră unii, sau nocivă, așa cum cred alții? Experții in nutriția copiilor nu oferă un răspuns clar la întrebarea dacă ciocolata este bună pentru copiii mici sau dacă ar trebui interzisă acestora, deoarece consumul de ciocolată are atât efecte pozitive, cât și negative.

 

De ce NU e voie să le dăm copiilor ciocolată până la 3 ani

Până la vârsta de trei ani copiii NU au voie să mănânce ciocolată, deoarece sistemul lor digestiv nu este încă pregătit să o digere, indiferent dacă este sub formă de băutură caldă, tabletă sau umplutură. Nici ficatul şi pancreasul nu sunt pe deplin formate, de aceea grăsimile conţinute de ciocolată reprezintă o sarcină prea grea pentru copil. 

După vârsta de 3 ani se permite să se consume ciocolată, însă în cantități mici, deoarece consumul în exces poate declanșa alergii, cele mai des întâlnite fiind eczemele și urticările.

De asemenea, nu se recomandă consumul de ciocolată pe stomacul gol, deoarece carbohidrații care se asimilează foarte repede ajung imediat în sânge și declanşează producerea unei cantități mari de insulină, care poate fi o amenințare la sănătatea copilului.

 

Beneficiile ciocolatei

Totuşi, ciocolata, consumată cu măsură după vârsta de 2 ani, îi poate aduce copilului mai multe beneficii. 

  • Consumul de ciocolată pune în mișcare endorfinele, iar asta se transpune în sporirea fericirii
  • Este o sursă bogată în fosfor și magneziu.
  • Triptofanul din compoziția ciocolatei este un aminoacid care stimulează producerea de serotonină și are efectul unui antidepresiv asupra creierului.
  • Fenilalanina este un alt aminoacid din compoziția ciocolatei care contribuie la funcția de construire a proteinelor și ajută la îmbunătățirea memoriei, percepției și gândirii.
  • Antioxidanții din compusul ciocolatei îmbunătățesc metabolismul copilului, protejându-i vasele sanguine și asigurându-i o imunitate crescută.

 

Câtă ciocolată?

Copiilor mai mari de 3 ani, și, în special elevilor și copiilor care fac mult sport li se recomandă consumul zilnic de ciocolată. Pentru a beneficia de avantajele ciocolatei, este suficient ca elevul să mănânce 20-25 de grame pe zi.

 

Cum alegem ciocolata?

  • Ciocolata ideală pentru copii este considerată ciocolata cu lapte ce conține nuci și stafide, precum și între 25% și 50% boabe de cacao.
  • Mai mult, o ciocolată de calitate nu trebuie să conțină niciun tip de grăsimi (de exemplu, ulei de palmier), ci doar unt de cacao. Dacă pe eticheta sunt cele 4 ingrediente: unt de cacao, masă de cacao, lecitină și zahăr pudră, puteți fi sigur că țineți în mână un produs de calitate pe care îl puteți oferi copiilor.
  • Ciocolata dată copiilor trebuie să fie cât mai puţin chimizată – fără arome de căpşuni, fără creme etc.
  • Ciocolata care respectă toate normele se topește când o ții în mână, deoarece punctul de topire al untului de cacao este cu 4,5 grade mai mic decât temperatura mâinii omului.
  • Un indiciu în plus că o ciocolată este de bună calitate este sunetul puternic atunci când este ruptă. Cu cât acest sunet este mai puternic, cu atât mai multă cacao conține produsul.

 

Dacă copilul tău e dependent de dulce citeşte aici un articol despre Cum îți convingi copilul să renunțe la dulciuri

Foto: star2.com

Share:

Articole recomandate