Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Ce să faci când copilul tușește? Sfaturi practice de la specialiști

Ce să faci când copilul tușește? Sfaturi practice de la specialiști

Deși pot să apară pe tot parcursul anului, episoadele de tuse sunt mult mai frecvente pe perioada toamnei și iernii. Ce cauzează tusea, ce e de făcut când copilul tușește, când trebuie să mergi la medic – la toate aceste întrebări îți răspundem în rândurile de mai jos.

Ce cauzează tuse?

Alergiile, bronșiolita, tusea convulsivă și virusurile sunt doar câțiva dintre factorii care pot favoriza apariția episoadelor de tuse persistente. Adenovirusul (unul dintre virusurile care pot cauza tusea) poate ajunge la nivelul plămânilor, fapt ce duce la apariția tusei, neplăcere ce persistă chiar și după ce nasul nu mai curge și se ameliorează și alte simptome asociate. Infecția cu acest virus poate cauza și afecțiuni mai grave la persoanele care au sistemul imunitar slăbit, una dintre acestea fiind chiar pneumonia. Specialiștii susțin că tusea cauzată de adenovirus nu reprezintă neapărat un motiv de îngrijorare, dar necesar este consultul medical, mai ales dacă episoadele de tuse sunt obositoare pentru copil.

De ce nu sunt de ajutor antibioticele?

Deseori părinții se gândesc că antibioticele sunt soluția potrivită dacă micuțul are de ceva timp o tuse persistentă. Cu toate acestea, medicii atenționează că acestea nu sunt eficiente în acest caz, iar de cele mai multe ori nu sunt prescrise când vine vorba despre tuse. Și asta deoarece neplăcerea este cauzată de virusuri, iar problema nu se tratează cu ajutorul antibioticelor. „Răcelile și tusea trebuie să-și urmeze parcursul. Există medicamente care ajută la ameliorarea simptomelor asociate, dar care nu scurtează neapărat perioada de boală. Iar printre aceste medicamente nu se numără cu siguranță antibioticele. Administrarea lor poate face mai mult rău decât bine în acest caz”, explică Steve Bassett, medic pediatru.

Specialiștii din cadrul National Health Service recomandă în cazul tusei persistente:

- cât mai multă odihnă;

- consumul multor lichide;

- administrarea de medicamente precum paracetamolul (doar la nevoie, iar doza trebuie să fie conform vârstei și greutății copilului);

- siropurile care ameliorează tusea (la unele persoane aduc beneficii, în timp ce la altele nu, cu mare atentie la copiii sub 2 ani);

- remediile din magazinele naturiste, dar doar la indicația medicului pediatru;

- mierea (doar la copiii mai mari de 1 an) și lămâia;

Bine este ca perioada episoadelor de tuse persistentă copilul să mențină o igienă cât mai bună a mâinilor, mai ales că riscul ca virusul să se răspândească este mai mic. De asemenea, bine ca micuțul să nu intre în contact cu aer rece deoarece acest lucru poate favoriza apariția tusei”, este de părere John Oxford, profesorul de Virusologie.

Când este cazul să mergi la medic?

Bine este să mergi la medicul pediatru dacă micuțul tușește de mai mult timp, începe să nu mai aibă poftă de mâncare sau nu poate să se hidrateze corespunzător. Specialiștii de la National Health Service sunt de părere că este necesar consultul medical și atunci când episoadele de tuse persistentă durează mai mult de două-trei săptămâni, dacă tusea se agravează, observi sânge în timp ce tușește, are dureri în piept, dificultăți respiratorii sau neplăcerea este asociată cu alte simptome, precum scăderea bruscă în greutate. De asemenea, recomandată este vizita la medic și atunci când tusea se agravează de regulă pe timpul nopții sau dacă apare în tot acest timp senzația de lipsă de aer. Spre deosebire de tusea seacă, cea convulsivă se ameliorează mai rapid cu ajutorul tratamentului medicamentos.

 

Sursa: totuldespremame.ro; kleo.ru

Share:

Articole recomandate