Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Tehnici de parenting pe care să le aplici zilnic acasă conform metodei Montessori

Tehnici de parenting pe care să le aplici zilnic acasă conform metodei Montessori

Metoda Montessori se aplică în sălile de clasă, însă folosind câteva din tehnicile acesteia acasă vă va fi mai ușor să creați un mediu care să-i confere copilului sprijin. Din articol aflați ce reguli trebuie respectate pentru a obține rezultate optime.

Respectați copilul ca persoană

Respectăm oamenii în vârstă, ne respectăm partenerul de viață, dar niciodată nu ne gândim că și copilul nostru trebuie să simtă respect.  Este ideal să-ți respecți copilul, căci anume astfel se va simți auzit, se va simți iubit și va învăța la rândul său ce înseamnă respectul.

Încurajează-i libertatea și independența

Instinctul de părinte îți spune mai mereu să intervii și să-ți ajuți copilul să facă față diverselor provocări, însă această abordare nu este întotdeauna cea mai potrivita în procesul de învățare al celui mic, putând să-i afecteze încrederea de sine și motivația. Acordă-i libertate și independență, cu limite desigur, pentru ca el să poată să rezolve de unul singur sarcini simple. Spre exemplu, încă din fragedă copilărie îl puteți încuraja să meargă singur la toaletă, să se spele singur pe mâini înainte și după masă, îi puteți permite accesul la un raft jos cu gustări sănătoase pentru el, puteți plasa un cuier la nivelul lui ca să-și poată agăța hainele.

Oferiți-i libertate – cu limite

Libertatea cu limite, unul dintre conceptele Montessori, presupune să-ți lași copilul să-și contureze propriile activități zilnice în funcție de interesele sale. Însă orice tip de activitate care îl pune în pericol pe el sau pe cei din jur poate fi un exemplu când limitele sunt necesare.

Acordați-i spațiu

Unul din elementele filozofiei Montessori este să-i acorzi copilului timp și spațiu pentru a explora. Copiii au un altfel de ceas interior decât adulții, motiv pentru care poate fi dificil să o iei mai ușor, să încetinești puțin și să apreciezi diferența aceasta dintre voi.

Folosiți cuvinte mari – chiar și cu un copil mic

Folosirea de „cuvinte mari”, care par mai grele poate pentru un copil mic, este o tehnică excelentă de a îmbogăți vocabularul lui. Așa că nu vă simplificați complet limbajul căci nu-i faceți astfel nicio favoare.

Observați caracterul copilului

În sălile de clasa unde se aplică metode Montessori, educatorii petrec mult timp observând fiecare copil, modul în care interacționează cu materiale didactice, dar și cu ceilalți colegi. Pentru a înțelege caracterul unic al copilului, observă-l acasă, atunci când se joacă singur, vezi ce-l bucură, ce-l obosește, ce-l frustrează și în funcție de asta organizează activități în familie care să țină cont și de preferințele piciului.

 

Informații: copilul.ro

Foto simbol: shutterstock

Share:

Articole recomandate