Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Tatiana Gorelco, despre alergiile alimentare la copii și dacă pot fi acestea depășite

Tatiana Gorelco, despre alergiile alimentare la copii și dacă pot fi acestea depășite

Tatiana Gorelco, medic  alergolog-pediatru, doctor în medicină, șefa secției Alergologie la Institutul Mamei și Copilului, menționează că în ultimii ani tot mai des se întâlnesc problemele alergice. Către anul 2050 se presupune că jumătate din populația globului va suferi de afecțiuni alergice. Iar prima alergie pe care o poate dezvolta un bebeluș este alergia alimentară. În primul an de viață mulți copii suferă de alergii alimentare, dar cu vârsta aceasta se întâlnește mai rar.

Medicul a menționat că multe mămici aleg să întrerupă alăptarea copilului atunci când observă la acesta o alergie. E o problemă mare dacă mama face acest lucru căci e mult mai ușor de corectat regimul alimentar al acesteia decât să se găsească alimentația potrivită pentru piciul ce nu mai este alăptat. Dacă un copil care este alăptat dezvoltă o reacție alergică, atunci se revizuiește regimul alimentar al mamei. Spre exemplu, în primul an de viață mulți copii au alergie la proteina din laptele de vaci. Atunci mama pur și simplu evită produsele care conțin lapte de vacă.

Cele mai multe reacții alergice apar după consumarea produselor din grâu; a crustaceelor; ouălor, produselor din soia (acestea sunt contraindicate copiilor de până la 3 ani), majoritatea conservelor conțin soia; alunelor și nucilor. Un alergen destul de răspândit mai este acum și țelina.

Este contraindicat ca în cazul unei alergii alimentare la copiii de până la un an să se folosească formule lactice parțial hidrolizate. Acestea se folosesc doar pentru profilaxie, dar nu și dacă s-a manifestat alergia. Sunt ineficiente și formulele din lapte fără lactoză. Sunt contraindicate produsele din soia. De asemenea, nu se recomandă nici formula pe bază de lapte de capră. Alergia la proteina din lapte se dezvoltă aproape mereu și la cel de vacă, și la cel de capră.

Tatiana Gorelco menționează că dacă se dezvoltă o alergie alimentară se recomandă de introdus în alimentația copilului formula extensiv hidrolizată. Spre exemplu compania Nestle propune formula lactică Alfare. Aceasta nu conține nici lactoză, nici fructoză, nici gluten. Toate aceste formule au un gust ușor amărui, iar includerea în alimentația copilului se face treptat ca cel mic să se deprindă cu gustul.  În 90% din cazuri astfel de formule lactice au efect. Dar în cazul în care nu au efect, se recomandă formulele hidrolizate total, numite amino-acide. În cazuri foarte rare se recurge la acest tip de formule.

 

Medicul menționează că mama în timpul sarcinii trebuie să trăiască cât de obișnuit posibil, fără excese alimentare, dar și fără anumite limite. Însă, dacă tatăl are o alergie la un anumit produs, atunci mama ar trebui să evite acel produs.

Potrivit specialistei, unele alergii pot fi depășite în timp. Mulți depășesc alergia la laptele de vaci, la ou, însă nu și la pește spre exemplu. Medicul recomandă părinților să le oferă copiilor miere de albine doar după trei ani, la fel și ciocolata. Iar ciupercile doar după vârsta de 12 ani, menționând că are acum un pacient de 8 luni, care are manifestări alergice deoarece mămica a mâncat ciuperci.

Share:

Articole recomandate