Top 10 lucruri pe care să nu i le interzici niciodată copilului
- 2019-09-10
- 2486
Stabilirea de reguli și impunerea de limite copiilor nu înseamnă „dictatură”. Atenție, însă, să nu exagerați cu regulile, căci anumite restricții l-ar putea face pe copil să se simtă nesigur și să limiteze învățarea.
Iată 10 lucruri pe care nu ar trebui să i le interzici copilului:
1. Să greșească
A greși e omenește și din greșeli învățăm. Copilul este în continuă învățare și e firesc să greșească fie atunci când se îmbracă sau se încalță greșit, fie atunci când își aranjează lucrurile. Datoria ta ca adult e să-l îndrumi cu răbdare să nu mai comită aceste greșeli.
2. Să plângă
Mesaje precum „gata cu plânsul” sau „ce urât/ă te faci când plângi” îi învață pe copii că a plânge este ceva rău. Dacă de fiecare dată când copilul plânge îl cerți el va începe să-și reprime emoțiile, va încerca să nu le mai arate și, foarte probabil, va ajunge să fie un adult cu probleme în gestionarea lor.
3. Să spună nu
Deși el este doar un copil și voi, părinții, sunteți cei care fac regulile, cel mic este, în egală măsură, un membru al familiei, cu drept de expresie și de „vot". Când îi spui „în casa asta se face doar cum zic eu”, copilul va învăța doar să fie supus și conformist.
4. Să-și spună părerea
În loc să-i interzici lui să-și exprime ideile, dorințele și emoțiile, mai bine îți interzici ție să-i impui așa ceva.
5. Să fie neliniștit, curios și gălăgios
Copiii nu sunt obiecte de mobilier, ei aleargă, sar, vorbesc tare, râd zgomotos, fac năzbâtii, fac crize, sunt neascultători, agitați, energici, sunt curioși, vor să încerce lucruri, să descopere, fac greșeli. Bineînțeles că trebuie să-i înveți cum să se comporte în situații distincte, dar sub nicio formă nu trebuie să-i obligi să tacă, să stea liniștiți într-un colț ca un ficus.
6. Să mănânce singur
Mulți părinți obișnuiesc să le dea ei copiilor să mănânce deși ar fi suficient de mari cât să o poată face singuri pentru că nu vor să se murdărească sau pentru că sunt prea mici. Este o forma de supraprotecție care nu folosește nici copilului, care are nevoie să devină independent și să-și dezvolte anumite aptitudini, nici părintelui, care în acel timp ar putea face altceva.
7. Să se teamă
Fricile sunt ceva normal în copilărie. Sunt frici care sunt specifice fiecărei vârste și ele vor fi depășite pe măsură ce copilul crește, însă doar pentru a face loc unora noi. Nu încerca să-i interzici copilului să se teamă de întuneric, de câini sau de medic, ori să-i fie frică să rămână singur sau de oameni străini.
8. Să aibă secrete
Toți avem secrete și este important să respecți intimitatea propriului copil, chiar dacă ți se pare că el nu are dreptul la așa ceva și că trebuie să știi absolut tot ce face și ce gândește. Pe măsură ce crește, va avea tot mai multe secrete. Fă-l să simtă că îți poate spune orice, că ești acolo când are nevoie de tine și că poate conta pe ajutorul tău.
9. Să deseneze
Poate tu crezi că ai destul de multe de făcut și fără să trebuiască să speli copilul atunci când a vrut să picteze, să coloreze sau să se joace cu plastilina. Însă dacă îi interzici aceste activități îl obligi să-și limiteze creativitatea și imaginația.
10. Să pună întrebări
Un copil poate pune sute, mii sau milioane de întrebări despre orice. Chiar și când nu știi cum să răspunzi la o întrebare sau cum i-a trecut prin cap să întrebe așa ceva, nu trebuie să-ți ignori copilul, să-i spui să tacă sau să eviți răspunsul. Comunică deschis cu el pentru că astfel îl vei ajuta să depășească anumite neliniști și vei pune bazele unei legături puternice între voi.
Sursa: copilul.ro; kp.ru