3 pași simpli cum să organizezi eficient timpul copilului tău
- 2017-01-17
- 6722
De cele mai multe ori copiii iubesc să acționeze după propriile reguli, însă nu de fiecare dată acestea sunt corecte. Pentru ca cel mic să reușească să facă absolut toate activitățile necesare pentru dezvoltarea sa, ar fi bine ca părinții să se implice în organizarea timpului acestuia. Pentru început îți propunem câteva reguli simple, dar esențiale. Dacă veți respecta cu strictețe aceste reguli, veți avea succes.
Învață-l pe cel mic să-și facă un orar zilnic
Obișnuiește-l pe copil să-și facă zilnic câte o listă cu ceea ce are de făcut pentru ziua respectivă sau pentru ziua următoare. În această listă poate include absolut totul: temele, treburile casnice, rutina zilnică, aranjarea lucrurilor în ghiozdan etc. Atunci când un copil își vede programul, știe la ce să se aștepte și astfel își poate planifica mai ușor activitățile. Atârnați calendarul într-un loc vizibil astfel încât copilul să-l vadă cât mai des.
Acest grafic îl va ajuta pe copil să fie mai organizat și să nu-i scape absolut nici o activitate programată anterior, de exemplu: antrenamentele, cursurile de limbi străine etc. În acest orar ar fi bine ca să fie incluse: organizarea temelor, organizarea rechizitelor, ziua sau ora destinată curățeniei etc.
Faceți o listă cu toate ritualurile zilnice
Mulți părinți cred că cei mici nu se pot conduce de reguli, de fapt, acestea dau un sentiment de stabilitate și de ordine în viața lor. Respectând anumite reguli, copiii își pot planifica într-un mod corespunzător programul. De exemplu, dimineața ei pot avea următoarele obiceiuri: să se trezească imediat cum aud alarma, să-și aranjeze patul, să se spele pe dinți și pe față, să ia micul dejun, să se îmbrace pentru școală, să mai verifice încă o dată ghiozdanul pentru a vedea dacă are toate cele necesare pentru școală și să se pornească la drum.
Dacă veți obișnui copiii să facă aceste ritualuri zilnic și cu regularitate, atunci cu siguranță acesta va deveni mai independent, mai organizat și nu va aștepta mereu indiciile părinților. Dacă doriți ca micuților să nu le scape ceva, atunci elaborați o listă cu toate ritualurile, scoateți-o la imprimantă și atârnați-o pe perete în camera copilului.
Crede în capacitățile copilului tău
Copiii cunosc mult mai multe decât cred părinții și le place ca mereu să vedeți partea lor bună. De aceea, trebuie mereu să-i susțineți și să-i motivați, dar totodată aveți grijă să nu exagerați. Încurajați-i atunci când au realizări frumoase sau nu prea, spuneți-le că mereu este loc de mai bine și dacă astăzi nu a reușit, atunci data viitoare cu siguranță va reuși. Copiii pot nota toate realizările frumoase sau eșecurile într-un calendar, iar la sfârșitul fiecărei luni pot face bilanțul.
Foto: blog.psihologiebacau.ro; kidsactivitiesblog.com; ihappymama.ru;