Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

27 de grădinițe din țară vor avea apă caldă de la energia solară

27 de grădinițe din țară vor avea apă caldă de la energia solară

În 2017 vor fi instalate 49 de noi sisteme de încălzire pe biomasă, inclusiv 20 de colectoare solare, din fondurile europene ale Proiectului Energie și Biomasă. Astfel, 27 de grădinițe beneficiare ale primei etape de proiect vor fi dotate cu instalații de producere a apei calde de la energia solară, ce vor funcționa împreună cu sistemul termic pe biomasă, iar alte 34 de școli şi grădinițe, la care centralele termice ard baloturi de paie, vor fi dotate suplimentar cu tractoare de transportare şi încărcare a baloturilor în cazan.

Anul aceste va fi lansat şi un sistem de monitorizare de la distanță a funcționării centralelor termice pe biomasă beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă. În acest an își va începe cursurile de instruire şi Centrul Unic de Instruire al Operatorilor sistemelor de încălzire pe biomasă. Studiile de fezabilitate pentru două raioane, selectate pentru a pilota proiecte de producere a biocombustibilului din deșeuri vegetale (Rezina şi Cimișlia), vor fi realizate şi în funcție de rezultatul acestora vor fi lansate primele proiecte municipale de valorificare a deșeurilor vegetale în scopuri energetice.

2017 este ultimul an de activitate al Proiectului Energie şi Biomasă. Lansat în 2011, proiectul a parcurs două etape de implementare datorită fondurilor acordate de Uniunea Europeană.  Proiectul a reușit să racordeze peste 190 de școli, grădinițe, centre comunitare, spitale la sisteme de încălzire pe biomasă, asigurând astfel unui număr de peste 140.000 persoane accesul la energie sigură, produsă în Republica Moldova. 

Numărul instituțiilor consumatoare de bioenergie a dus la creșterea numărului de afaceri de producere a brichetelor şi peletelor, acestea ajungând la cifra de 100, dintre care 30 au fost lansate prin mecanisme atractive de leasing dezvoltate de Proiectul Energie şi Biomasă, din fonduri europene. De asemenea, 1000 de familii își încălzesc casele cu energie verde datorită subvențiilor în mărime de până 1.300 de euro acordate din bani europeni.

Foto: nonsprecare.it

Share:

Articole recomandate