Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

De care acte avem nevoie pentru înscrierea la grădiniță?

De care acte avem nevoie pentru înscrierea la grădiniță?

A început febra căutărilor și înscrierilor la grădiniță, iar împreună cu ea și zecile de întrebări de la mămici. Ce grădiniță să alegi? Ce acte trebuie de pregătit? Când obții îndreptarea la grădiniță și când începe copilul a frecventa instituția aleasă? Am încercat să aflăm aceste informații de la Ministerul Educației.

Iată ce spune REGULAMENTUL INSTITUŢIEI DE ÎNVĂŢĂMÂNT PREŞCOLAR:

Înscrierea copiilor în grădiniţe se face, de regulă, în lunile iunie-august sau, în situaţii deosebite, în timpul anului şcolar, în limita locurilor disponibile. La înscrierea copiilor în grădiniţele de stat nu se percep taxe de înscriere. La înscrierea copiilor este interzisă discriminarea după orice fel de criteriu. Anul de învățământ începe la 1 septembrie.

Înscrierea copiilor în instituţiile preşcolare de tip general are loc de la vârsta de 3 ani în dependenţă de locurile disponibile.

Copiii sunt primiţi în instituţia preşcolară de către directorul ei în baza următoarelor acte:

  • îndreptarea eliberată de direcţia de învățământ raională/municipală sau administraţia publică locală;
  • cerere;
  • adeverinţa de naştere;
  • extrasul din istoria dezvoltării copilului cu concluziile despre starea sănătăţii lui;
  • certificatul despre contactul cu bolile contagioase;
  • decizia consultaţiei medico-psihopedagogice.

După contactarea telefonică a responsabililor de la 5 grădinițe am constat că ultimele două acte nu sunt solicitate, fiind valabile pentru învățământul primar.

Îndreptarea eliberată de direcţia de învățământ poate fi obținută pe parcursul lunii mai, iar perioada în care copilul începe să frecventeze grădinița depinde deja de fiecare instituție preșcolară în parte.

Dacă grădinița activează fără vacanță și au locuri disponibile începând cu luna iunie, atunci copiii pot începe să frecventeze chiar din această perioadă.

Dacă grădinița are vacanță sau nu va activa o perioadă, atunci copilul va începe să frecventeze imediat când instituția preșcolară își va relua activitatea.

Dacă copilul are nevoie de adaptare, atunci directorul grădiniței împreună cu părinții vor stabili cât timp înainte de 1 septembrie va frecventa. Această perioadă este de maximum 2 săptămâni.

Din păcate, din acest an, părinții nu mai pot să își alegă grădinița la care vor să își ducă piciul. Direcția de învățământ îți oferă îndreptare după viza de reședință și doar în limita locurilor disponibile.

Potrivit aceluiași regulament, specificat mai sus, numărul copiilor în grupa de creșă (până la 3 ani) nu trebuie să depășească cifra de 15, iar în grupele cu copii de 3-7 ani acest număr trebuie să fie de maximum 20 – 25. Cu părere de rău, acest număr este mult mai mare în realitate. Anul trecut, în septembrie, în majoritatea grădinițelor de stat din Chișinău grupele de 3-4 ani erau frecventate de minimum 30 de copii, iar în unele erau chiar 40 de copii.

Share:

Articole recomandate