7 nume de sfinți din februarie care să-ți fie inspirație
- 2024-02-12
- 1476
Lista cu nume de sfinți din februarie cuprinde atât nume de fete, cât și de băieți, românești sau mai exotice. Am pus pentru tine și variantele lor în alte limbi astfel încât să te poți inspira în voie.
Urmează să naști un copil în luna februarie și vrei să îi pui (și) un nume de sfânt? Am făcut pentru tine o listă cu prenumele pe care le poți alege în funcție de acest criteriu.
Lista cu nume de sfinți din februarie cuprinde atât nume de fete, cât și de băieți, românești sau mai exotice. Am pus pentru tine și variantele lor în alte limbi astfel încât să te poți inspira în voie.
Simeon (3 februarie)
Numele Simion vine de la numele Symeon, forma greacă din Vechiul Testament a numelui ebraic Shim’on care se traduce prin ascultător.
În Vechiul Testament, Simion este al doilea fiu al lui Iacob și Leei și fondatorul uneia dintre cele 12 triburi ale Israelului. Este recunoscut ca un sfânt în majoritatea tradițiilor creștine.
Sfântul și Dreptul Simeon, cunoscut și sub numele de Simeon Bătrânul sau Simeon cel Bătrân, a fost un evreu, „un om drept și cu frica lui Dumnezeu”, care apare în Noul Testament din Biblie în câteva versete din Evanghelia după Luca.
Aici se povestește că atunci când Iisus a fost adus la Templu, părinții lui, Iosif și Maria l-au întâlnit pe Simeon. Potrivit evangheliei, Simeon era un bătrân căruia Duhul Sfânt i-a prezis că el îl va vedea pe Mesia. Simeon l-a luat în brațe pe pruncul Iisus. Cuvintele rostite de Simeon cu acest prilej sunt numite în ortodoxie „Cântarea lui Simeon”.
Acest nume a fost purtat și de un puternic conducător al Bulgariei din secolul al X-lea, care a extins imperiul.
În România este întâlnit mai mult ca nume de familie, deși în trecut era folosit și ca prenume.
Variante masculine: Siamion, Simon, Siemen, Simo, Simoni, Shimon, Simone, Simonas, Szymon, Simão, Semyon.
Variante feminine: Simone, Simonette, Cymone, Simonne, Jimena, Ximena, Simina
Agata (5 februarie)
Numele Agata este derivat din cuvântul grecesc agathos care înseamnă bun. Numele este folosit mai ales în țările din Europa de Est, cu precădere în Rusia și Polonia, unde are și forma de masculin Agat.
Sfânta Agata din Sicilia
Cea mai importantă persoană din istoria care a purtat acest nume este Sfânta Agata din Sicilia, o martiră din secolul al III-lea. Tânăra Agata strălucea prin frumusețea trupului și a sufletului și făcea parte dintr-o familie foarte bogată.
Într-o zi, ea a fost cerută de soție de un consul pe nume Quintian, însă tânăra l-a refuzat, spunându-i că și-a închinat deja viața unui alt soț și acela nu este altul decât Hristos, Dumnezeul creștinilor. Prăznuirea ei se face în Biserica Ortodoxă, în Biserica Romano-Catolică și în Bisericile Orientale pe 5 februarie.
Variante: Jaga (Croația), Agáta (Cehia), Agathe (Danemarca), Agathe (Franța) Agathi (Grecia), Ágota, Ági (Ungaria), Agathe, Ågot (Norvegia), Agatka, Jagienka, Jagna (Polonia), Águeda (Portugalia, Spania) Agafya (Rusia), Agda (Suedia)
Zaharia (8 februarie)
Zaharia este un nume masculin de origine ebraică, care înseamnă „Dumnezeu își amintește”. Provine din cuvântul ebraic zakhar, adică să ne amintim, și yah, unul dintre numele lui Dumnezeu. Datorită semnificației sale religioase, există variante ale numelui în numeroase limbi.
Zaharia este un profet evreu, un personaj din Vechiul Testament și autorul (presupus) al Cărții lui Zaharia. El a fost un profet al regatului lui Iuda. El se descrie (Zaharia 1:1) ca fiul lui Berechia, fiul lui Ido. În Ezra 5:1 și 6:14 el este numit fiul lui Ido, cel care era bunicul său. Cariera sa profetică a început în anul al doilea de domnie a lui Darius cel Mare, regele Persiei (520 î.Hr.).
Profetul biblic Zaharia este sărbătorit de Biserica Ortodoxă în ziua de 8 februarie.
Numele apare de asemenea în Noul Testament aparținând tatălui lui Ioan Botezătorul, pe care Dumnezeu l-a amuțit deoarece nu credea.
Numele este folosit mai rar ca nume de botez, fiind des întâlnit ca nume de familie.
Variante: Zakaria, Zakariya, Zakariyya (țările vorbitoare de limba arabă), Zahari (Bulgaria), Sakari, Sakke, Saku (Finlanda), Zacharie (Franța), Zakaria (Georgia), Zacharias (Grecia), Zachariasz (Polonia), Zacarias (Portugalia, Spania), Zakhar (Rusia), Zekeriya (Turcia), Zachery, Zackary, Zackery, Zac, Zach, Zack, Zak (țările vorbitoare de limbă engleză)
Nume de sfinți din februarie. Valentin (16 februarie)
Numele Valentin vine de la numele roman Valentinus , care a fost el însuși un derivat al numelui Valens, care înseamnă „puternic, viguros, sănătos” în latină. Varianta sa feminină este Valentina.
Sfântul Valentin a fost un martir din secolul al III-lea. Ziua sa coincide cu cea a festivalului roman al fertilității din Lupercalia, care a dus la asocierea sa cu Ziua Îndrăgostiților. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în data de 16 februarie, iar de biserica catolică pe 14 februarie.
Variante masculine: Valent, Tin, Balint, Valentino, Tino, Vali, Tinek
Variante feminine: Tina, Ina, Valentine
Flavian (18 februarie)
Numele Flavius sau Flaviu provine din numele de familie folosit în Antichitate în Imperiul Roman, Flavius. Se traduce prin ”de aur” sau ”cu părul galben”, de la latinescul flavus care înseamnă ”galben” sau ”auriu”.
Împărații romani Vespasian, Titus și Domitian, care au domnit în secolul I, au purtat acest nume de familie. După aceea, a fost folosit și ca prenume. Împăratul Constantin cel Mare a fost unul dintre cei care a fost botezat cu prenumele Flavius.
Este utilizat mai ales în spațiul latin. În România este folosită cel mai des varianta Flaviu, însă sunt părinți care au ales pentru băieții lor și Flavius sau Flavian. În Spania, Italia și Portugalia veți găsi persoane care poartă numele Flavio.
Cei care poartă numele Flaviu își pot sărbători onomastica pe 18 februarie când în calendarul creștin este menționat Sfântul Flavian Mărturisitorul. Acesta timp de 60 de ani a locuit într-o chilie, fără să fie văzut de cineva. Părintele primea hrana printr-o crăpătură făcută în chilia sa și a primit de la Dumnezeu darul minunilor și al tămăduirilor. Pentru toată osteneala sa, a primit viața veșnică.
Variante masculine: Flavian, Flavio
Variante feminine: Flavia, Flaviana
Nume de sfinți din februarie. Teodor (17 februarie)
Numele Teodor vine din numele grecesc ”Theodoros”, care se traduce prin „darul lui Dumnezeu” din cuvintele grecești ”theos” care înseamnă „Dumnezeu” și ”doron” care înseamnă „dar”.
Datorită semnificației lor, numele teoforice au fost purtate de mulți martiri din primele veacuri creștine. În Țara Românească, în secolul al XV-lea erau atestate formă cultă Teodor și formă populară Toader. Cel mai frecvent era prenumele Tudor (atestat pentru prima data în 1424), urmat de Tudoran și Tudora. În Moldova din vremea domniei lui Ștefan cel Mare era atestata formă Hodor.
Sfântul Teodor Tiron este pomenit în Biserica Ortodoxă, pe 17 februarie. El este cel de la care a pornit obiceiul împărțirii colivei.
Variante masculine: Doru, Theodor, Theo, Ted, Teddy, Todor, Teodore, Tivadar, Feodor, Fedir, Dorin, Dorel
Variante feminine: Teodora, Todorka (Bulgaria), Dorota (Cehia), Dorothea, Dorte, Dorthe, Ditte, Dorete, Dorit, Ea, Tea, Thea (Danemarca), Tiia (Estonia), Tea, Teija, Tiia (Finlanda), Dorothée, Théodora, Théa (Franta), Dorothea, Thea, Theda (Germania), Dorottya, Dóra, Dorina, Dorka, Izidóra (Ungaria), Theódóra, Dóra (Islanda), Dārta (Letonia), Dorotėja, Urtė (Lituania), Dorota, Dosia (Polonia), Doroteia, Isidora (Portugalia), Feodora, Fedora, Isidora (Rusia)
Leon (18 și 20 februarie)
Leon este un nume întâlnit mai des în țările vorbitoare de limba spaniolă și își are originea în cuvântul grecesc ”leon” care se traduce prin ”leu”. În antichitate a fost un nume des întâlnit la creștini, însă în Evul Mediu a fost ales de evrei.
Leul, regele animalelor nu a încetat să fie un simbol al puterii şi a avut şansa să pătrundă şi în onomastica creştină, în Biblie fiind un simbol al puterii lui Dumnezeu.
Leon a fost şi numele a 6 împăraţi bizantini și a 13 papi.
Biserica Ortodoxă cinstește amintirea a doi sfinți Leon, prăznuiți în luna februarie, în zilele de 18 și 20. De asemenea, trebuie să-l amintim și pe Sfântul Leontie de la Rădăuți, un călugăr român, plin de evlavie și credință, sărbătorit pe 1 iulie.
Este și numele unor orașe din Mexic, Spania și Nicaragua.
Variante masculine: Levon, Leo, Léon, Léonce, Léonel, Lionel, Levan, Leone, Leonzio, Leonas, Leonti, Lyov, Lyon
Variante feminine: Leona, Leone, Leontia