Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Sfaturile medicului Mihai Stratulat: Răceala vs grădinița

Sfaturile medicului Mihai Stratulat: Răceala vs grădinița

Apreciatul medic pediatru Mihai Stratulat, de-a lungul anilor de moderare a grupului de Facebook „Ask a Doctor” a oferit foarte multe sfaturi părinților grijulii. Una dintre postările mai vechi se numește „Răceala vs Grădinița”. Respectiv, am considerat că dacă nouă ne-a scăpat, la sigur mai sunt mămici și tătici care nu au văzut-o iar recomandările medicului le-ar fi foarte utile. Așa că vă propunem să vedeți mai jos se sfaturi a oferit medicul.

Copilul în primul an de grădiniță intră într-o colectivitate de copii și de viruși și începe să răcească mai des... cu fiecare răceală își fac anticorpi față de acei viruși de la care au răcit, astfel își formează imunitatea! Pentru mămicile cu 2 copii, unul de grădiniță și altul micuț, tot nu vă întristați dacă ăsta mic va răci mai des în primul an de viață din cauza celui mai mare. Să știți că celui mic îi va fi mai ușor în primul an de grădiniță. El deja va cunoaște virușii de la grădiniță. Deci bucurați-vă că răcește, astfel își face imunitate!

Și aici apar multe întrebări:

1. Cât timp îl ținem acasă după răceală?

Atât timp cât copilul nu este cu febră deja poate fi dus la grădiniță! Chiar dacă mai tușește (și voi foarte bine știți: tusea netratată trece într-o lună, tratată în 2-3 săptămâni) sau are muci (dacă sunt verzi - tratații și apoi mergeți la grădiniță).

2. Ducem sau nu ducem copilul la grădiniță daca acolo sunt copii care tușesc sau au muci?

Duceți-i! De ce? Dar de ce nu??? Să nu răcească din nou? Oricum va răci, vor fi sau nu vor fi copii cu muci sau cu tuse. Așa-i primul an de grădiniță!

În general copiii, dacă nu mai fac febră, nu sunt contagioși (cu mici excepții). De ce oricum răcesc chiar dacă ceilalți copii care sunt acolo au tuse/muci, dar nu sunt contagioși? Deoarece așa este primul an de grădiniță când copilul face cunoștință cu viruși noi, iar același lucru nu se întâmplă în anul 2-3, cu toate că condițiile sunt aceleași (aceiași copii cu muci și tuse).

Un lucru este cert si trebuie sa-l intelegeți:

1. Cu cât mai des o să răcească în primul an de grădiniță, cu atât mai rar o va face în al doilea an!

2. Să știți că copiii pot răci și acasă dacă sunt factori favorabili pentru asta, pentru că viruși avem peste tot...

Deci copiii răcesc fie intrând în contact cu alți copii/maturi bolnavi (febrili), fie sub acțiunea factorilor favorizanți infecțiilor virale. Ce înseamnă factori favorabili? O suprarăceală locală (a stat în curent, a băut apa rece etc.) sau suprarăceală generală (a stat mult timp în frig sau sub ploaie etc.) care favorizează „agățarea” virusului.

Multe mame, mai ales acelea care sunt de peste hotare o să-mi sară în cap la partea cu factorii favorizanți (curent și apă rece). „Că la noi, în SUA, Canada, Irlanda etc., nu este așa... că copii în pantaloni scurți și în maiou cu mâneca scurtă aleargă toamna pe afară, se scaldă în havuzuri dezbrăcați, că stau în curent și nu pățesc nimic”. Da! Sunt de acord, dar... Asta-i acolo la voi, la noi e altfel... La voi copiii răcesc și se tratează simptomatic, mamele nu fug la fiecare muc și tuse la doctor sau la spital, la voi copiii în așa mod se călesc, nu primesc antibiotic la orice muc sau tuse, au o imunitate bună, tușesc și nu primesc nimic, au muci verzi până la genunchi și merg la grădiniță.

LA VOI VIRUȘII SA TEM DE COPII!!!  LA NOI COPIII (PĂRINȚII) SE TEM DE VIRUȘI!!!

LA VOI COPILUL ESTE MAI PUTERNIC DE LA VIRUS LA ALT VIRUS!!! LA NOI VIRUSUL DEVINE MAI PUTERNIC DE LA COPIL LA COPIL!!!

De aceea la voi, pe copii curentul și apa rece nu-i ia, iar pe ai noștri, slăbiți de atâtea AB îi ia orice adiere de vânt!!!

LA NOI VIRUȘII ÎS CA CIUPERCILE DUPĂ CERNOBÎL, MARI ȘI CĂRNOȘI!!!

P.S. I-am permis lui Petrică al meu să umble dezbrăcat și desculț prin casă (noi neavând covoare) în perioada rece a anului după 1 an, îi dădeam înghețată din a 4-a zi de angină, i-am dat să bea Cola când a făcut enteroviroză, iar acum când răcește (foarte rar se întâmplă) nu-i facem nimic... Nu zic că așa ar trebui să facă fiecare părinte, dar așa am făcut noi!

 

Foto simbol: askamom.md

Share:

Articole recomandate