Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Vezi care este cea mai coruptă grădiniță din capitală în opinia părinților!

Vezi care este cea mai coruptă grădiniță din capitală în opinia părinților!

Nu e un secret faptul că în grădinițele din capitală se strâng diverse fonduri și donații ilegale. Deși părinții se plâng de faptul că corupția la noi în țară este la un nivel ridicat, aceștia devin complici ai acestor ilegalități și continuă să susțină persoanele corupte prin faptul că acceptă să plătească toate taxele ilegale care se impun în grădinițe.

Legea Republicii Moldova nu impune niciun fel de taxe în instituțiile de învățământ de stat, și asta deoarece anual în bugetul acestor instituții se alocă milioane de lei. Cu toate acestea directorii de grădinițe continuă să impună anumite taxe și donații ilegale, iar în cazul că părinții refuză să le plătească, atunci încep să fie intimidați.

În acest sens, mai mulți părinți, fondatori ai Grupului Părinților Solidari din Capitală, au inițiat un sondaj de opinie pentru a afla care dintre grădinițele de la noi sunt cele mai corupte și percep cele mai mari taxe la intrarea în grădinițe.

Pe locul I s-a clasat grădinița nr. 225 din sectorul Ciocana al capitalei, acolo se percep taxe de înmatriculare de aproximativ 4000 – 5000 de lei.

Locul II – grădinița nr. 99 din sectorul Botanica al capitalei – 3000 de lei

Locul III – grădinița nr. 108 din sectorul Râșcani al capitalei – 2000 de lei.

Totodată, potrivit aceleiași anchete, tot mai mulți părinți respectă legea și refuză să plătească orice fel de taxe care se impun în grădinițe.

Revista Odoraș a luat legătura cu șeful Direcției învățământului preuniversitar din cadrul Ministerului Educației, Valentin Crudu, pentru a afla opinia lui vizavi de aceste ilegalități.

„Tot ceea ce ține de colectările de taxe în grădinițe sunt ilegale, mai ales pentru cei care intră pentru prima dată în instituție. Noi suntem conștienți de faptul că sunt diferite asociații, o bună parte sunt înregistrate, dar membru a acestei asociații poți să devii doar după ce începi a frecventa grădinița, nu până la asta. Pentru asta sunt organe care trebuie sesizate, inclusiv Direcția Generală de Învățământ sau Ministerul Educației. Părinții pot să depună plângeri pe faptul că au fost constrânși”, declară șeful Direcției învățământului preuniversitar, Valentin Crudu.

Informația despre taxele achitate de părinți în grădinițe este preluată din Grupul Părinților Solidari, din răspunsurile la sondajul privind taxele din grădinițe.

Foto: Facebook.com; cugetliber.ro

Share:

Articole recomandate