Odoraș.

Odoraș.

MariMar

9 Semne de dezechilibru hormonal pe care femeile le ignoră adesea

9 Semne de dezechilibru hormonal pe care femeile le ignoră adesea

Ai un dezechilibru hormonal? Dezechilibrul hormonal înseamnă că aveți prea mult sau prea puțin dintr-un anumit hormon. Chiar și micile fluctuații ale hormonilor pot avea efecte secundare presante asupra întregului organism, transmite stiai.net 

Stresul, diabetul, medicamentele, tulburările de alimentație și tulburările metabolice sunt câteva dintre motivele modificărilor hormonale.

Iată care sunt semnele dezechilibrului hormonal:

1. Modificări de greutate

Pot hormonii să vă afecteze greutatea? Modificările de greutate care apar fără un motiv aparent pot fi un semnal al unui dezechilibru hormonal. Prin urmare, creșterea în greutate poate indica un exces de cortizol sau testosteron. Și pierderea bruscă în greutate poate însemna o problemă cu glanda tiroidă.

În plus, modificările nivelului de estrogen influențează greutatea, mai ales în preajma menopauzei. Multe femei spun că observă că se îngrașă sau că le este mai greu să slăbească.

2. Creșterea poftei de mâncare

Dezechilibrul hormonal vă poate face să vă fie mereu foame? Dacă doriți să mâncați tot timpul, chiar și după ce tocmai ați luat o masă, ar trebui să verificați echilibrul hormonilor tiroidieni. În cazul hipertiroidismului, atunci când hormonii tiroidieni sunt produși în cantități mari, corpul tău arde caloriile mai repede, iar apetitul crește.

Ce hormon îți face foame tot timpul? Grelina este de obicei numită „hormonul foamei”, stimulează pofta de mâncare, crește aportul de alimente, joacă un rol vital în procesele de glucoză și susține depozitarea grăsimilor.

Foamea constantă poate apărea din cauza nivelurilor crescute de cortizol, hormonul stresului, deoarece organismul tinde să stocheze mai multă energie într-o situație stresantă.

3. Ceață mentală

Modificările nivelului de progesteron sau estrogen pot cauza ceață mentală, incapacitatea de a vă concentra și vă pot îngreuna să vă amintiți anumite lucruri. De asemenea, afecțiunea glandei tiroide poate provoca probleme de memorie, concentrare și capacitatea de a înțelege informații. Prin urmare, vă este greu să vă amintiți sau să faceți față sarcinilor zilnice.

4. Căderea părului

Hormonii sunt diferitele cauze de bază ale căderii părului atât la femei, cât și la bărbați. Nivelurile crescute de testosteron la femei duc la căderea părului. De cele mai multe ori, o modificare a hormonului testosteron indică sindromul ovarului polichistic (PCOS). Această boală afectează fertilitatea și îngreunează posibilitatea de a rămâne însărcinată. Și poate crește, de asemenea, posibilitatea dezvoltării unor afecțiuni precum obezitatea, diabetul sau cancerul.

5. Schimbări de dispoziție

Poate un dezechilibru hormonal să provoace schimbări de dispoziție? Nenumărate femei se confruntă cu iritabilitate, schimbări de dispoziție, furie și anxietate înainte și în timpul menstruației din cauza modificărilor hormonale. În plus, toată lumea s-a obișnuit cu acest simptom la femeile însărcinate sau la femeile care trec prin menopauză. Totuși, dacă echilibrul hormonilor sexuali sau al hormonilor tiroidieni este în dezechilibru, schimbările severe de dispoziție pot deranja femeile de orice vârstă.

6. Oboseală constantă

O mulțime de lucruri pot declanșa oboseală constantă. Dar pentru unii oameni, nivelurile scăzute ale hormonilor tiroidieni (hipotiroidismul) pot provoca oboseală, una dintre cele mai răspândite manifestări ale unui dezechilibru hormonal. Dacă obosești mereu repede și nu te poți odihni, mergi la medic. Oboseala constantă este un simptom sever; nu-l ignora.

7. Probleme de somn

Fără o cantitate suficientă de odihnă pe timp de noapte, nivelurile de cortizol pot crește, iar cortizolul ridicat provoacă un cerc vicios de insomnie. De asemenea, insomnia poate produce un hormon tiroidian crescut. Estrogenul scăzut sau dezechilibrul de testosteron vă pot face să deveniți lent și să doriți continuu să dormiți. Cereți sfatul unui medic dacă aveți tulburări de somn.

Share:

Articole recomandate