Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Studiu: copiii mănâncă alimente ultra-procesate, mai mult ca niciodată

Studiu: copiii mănâncă alimente ultra-procesate, mai mult ca niciodată

Potrivit unui nou studiu, peste 30.000 de copii cu vârste cuprinse între 2 și 17 ani își iau zilnic caloriile din alimente ultra-procesate, iar cantitatea de alimente precum fructe și legume a scăzut semnificativ.

Ce sunt alimentele ultra-procesate?

Termenul de procesat semnifică modificarea alimentelor de la starea lor inițială. Tăierea merelor, măcinarea grâului sau congelarea legumelor proaspete sunt toate forme de procesare.

Cercetătorii au dezvoltat un sistem numit NOVA care clasifică alimentele în funcție de gradul de procesare.

La un capăt al spectrului se află alimentele neprelucrate sau minimum procesate, care nu au suferit modificări din starea lor inițială și nu au nimic adăugat în ele. Aceasta includ cereale integrale, fructe și legume proaspete și congelate, iaurt simplu, carne de pasăre de curte neprelucrată, ouă, pește, nuci, fasole uscată etc.

La celălalt capăt sunt alimente ultra-procesate, care sunt alimente gata de consum ambalate, care au aditivi artificiali, cum ar fi coloranți sintetici, îndulcitori artificiali și emulgatori. Acestea sunt lucruri precum băuturi carbogazoase, gogoși, bomboane, pizza congelată, chipsuri și biscuiți, mâncare fast-food și cereale care conțin coloranți și arome.

De ce nu ar trebui ca copilul tău să nu consume alimente ultra-procesate?

Consumul de alimente ultra-procesate este asociat cu o sănătate precară, atât la copii, cât și la adulți. La copii, o dietă bogată în alimente ultra-procesate este legată de obezitate și factori de risc cum ar fi hipertensiunea arterială și rezistența la insulină. La adulți, este asociat cu un risc crescut de boli de inimă și anumite tipuri de cancer.

Alimentele ultra-procesate tind să aibă un conținut scăzut de substanțe nutritive importante, cum ar fi fibre, vitamine și minerale, dar bogate în zahăr, sodiu și grăsimi nesănătoase. Deci, copiii și adulții care consumă alimente ultra-procesate nu beneficiază de nutriția de care au nevoie.

Aceste alimente conțin, de asemenea, aditivi precum emulgatori, îndulcitori artificiali și stabilizatori. Deși aceste ingrediente sunt considerate sigure de Food & Drug Administration (FDA - Autoritatea Națională de Reglementare a Medicamentelor și Alimentelor din SUA), unele cercetări la animale au arătat efecte negative asupra bacteriilor intestinale, care pot duce la inflamații și alte probleme de sănătate.

Alimentele ultra-procesate pe care copiii tind să le mănânce cel mai mult sunt produsele din cereale, produsele de patiserie, cum ar fi fursecurile și gogoșile, dulciurile, cum ar fi bomboanele și înghețata, și alimentele precum pizza și hamburgerii.

Acest tip de alimente sunt peste tot și, culmea, au un gust bun. La urma urmei, scopul ultra-procesării este de a crea ceva care să arate bine și să aibă un gust delicios. Cercetătorii spun că aceste alimente tind să fie ambalate atractiv și comercializate intens. În plus, sunt accesibile la preț, așa că familiile care nu au timp să gătească apelează la alimentele ultra-procesate.

Cu toate acestea, este dificil să scapi de toate alimentele procesate din casă, însă iată ce poți face:

Gătește mai des. Cercetătorii au descoperit că familiile care gătesc acasă tind să mănânce mai puține alimente ultra-procesate.

Citește lista de ingrediente. Alimentele mai puțin procesate au mai puțini aditivi, precum conservanți, arome și coloranți. „Căutarea listelor de ingrediente mai scurte ar putea fi o modalitate eficientă de a reduce alimentele ultra-procesate”, spune cercetătorul Fang Fang Zhang, MD, Ph.D., profesor de știință și politici nutriționale la Universitatea Tufts.

Consumă mai multe fructe și legume. Fructele și legumele te ajută să-i asiguri copilului o dietă sănătoasă, cu mai puține alimente ultra-procesate.

Sursa: suntmamica.ro

Share:

Articole recomandate