Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

8 secrete ale copiilor care nu răcesc niciodată

8 secrete ale copiilor care nu răcesc niciodată

De-a lungul practicii mele jurnalistice, am cunoscut părinţi care (aproape că) nu ştiu cum e să ai un copil bolnav de răceală, gripă, angină, pneumonie şi alte din seria asta... mai exact, cum e să cauţi cu disperare remedii pentru a da jos febra care nu vrea să scadă, să telefonezi la miez de noapte medicii sau serviciul 902, sau să încerci cu disperare, după un nou episod de boală, să ridici imunitatea celui mic. Astfel, am adunat pas cu pas sugestiile acestor părinţi şi le-am expus în articolul de mai jos. Un lucru e cert – la mijloc nu e niciun secret. Este vorba mai curând de un stil de viaţă corect care le-a fost impus copiilor încă din primele zile de viaţă.

Igiena corporală

Este prima armă împotriva virusurilor şi a bacteriilor. Mâinile spălate cu regularitate ţin la distanţă microbii aducători de boli. În aceste condiţii, este crucial să îţi înveţi copilul să se spele pe mâini, să nu le bage în gură sau să se frece la ochi cu mâinile murdare, să nu mănânce fructe şi legume nespălate şi să nu bea şi să nu mănânce după alţi copii.

Sportul şi mişcarea zilnică

Pe lângă faptul că practicarea unui sport ajută la dezvoltarea armonioasă a copilului, la oxigenarea creierului, la stabilirea unor relaţii frumoase cu semenii săi, acesta mai este şi un aliat al sănătăţii. Potrivit specialiştilor, mişcarea fizică moderată contribuie la reducerea cu până la 30% a riscului de afecţiuni precum răceala şi gripa sau a altor afecţiuni, care apar pe fondul unei imunităţi scăzute. Nu este nevoie să înscrii copilul la un sport de performanţă. Sunt suficiente zburdatul, joaca în afara casei, plimbatul, alergatul în parc sau orice alt gen de activităţi distractive, dar care presupun minimum de efort fizic din partea copiilor.

Rutina constantă de somn

La prima vedere, somnul şi imunitatea nu au legătură foarte strânsă. Însă nu e chiar aşa. Rutina zilnică de somn contribuie la întărirea sistemului imunitar, ţinând astfel bolile la distanţă. Asigură-te că micuţul tău doarme suficiente ore, în raport cu vârsta pe care o are, că somnul lui este liniştit şi odihnitor, şi asta deoarece calitatea somnului contează la fel de mult ca şi cantitatea.

Alimentaţia echilibrată, bogată în vitamine şi minerale

Rutina de somn, practicarea unui sport, igiena corporală nu sunt suficiente pentru creşterea imunităţii. Alimentaţia corectă joacă un rol crucial în fortifierea imunităţii, precum şi în apărarea de boli şi afecţiuni sezoniere. Este foarte important ca meniul zilnic al copilului să cuprindă întotdeauna fructe şi legume proaspete. Cu cât sunt mai colorate, cu atât au mai multe substanţe nutritive, atât de necesare pentru sănătatea celui mic. Alimentele bogate în vitamina C (citrice, căpşuni, legume verzi etc.), dar şi cele cu vitamina D (peşte, cereale integrale sau lapte fortificat) ori iaurturile, care conţin culturi active esenţiale pentru sistemul digestiv, sunt cele mai recomandate pentru a menţine copilul sănătos şi puternic în faţa bolilor.

Evitarea fumatului pasiv

Fumatul pasiv are efecte dezastruoase asupra micuţului tău. Expunerea copilului la toxinele din ţigară slăbeşte sistemul imunitar, înrăutăţeşte bolile respiratorii ale copiilor şi poate da naştere altora.

Alăptarea

Dacă ai un bebe, trebuie să ştii că alăptarea reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de întărire a sistemului imunitar. Laptele matern conţine substanţe şi anticorpi care oferă copilului protecţie împotriva unor boli, chiar şi pe termen lung.

Vaccinul antigripal

Răceala şi gripa sunt unele dintre afecţiunile care afectează cel mai adesea copilul, în special în timpul rece a anului. Administrarea sezonieră a vaccinului antigripal reprezintă o altă metodă extrem de eficientă de a ţine la distanţă virusurile gripale şi de a ajuta copilul să treacă prin sezoanele reci fără nicio îmbolnăvire.

Călirea organismului

Deşi nu mulţi părinţi ar pune bifa în dreptul acestui capitol, din lipsă de experienţă, se ştie – copii care au un organism călit în adevăratul sens al cuvântului nu au frică de nicio boală, indiferent de etiologia ei.

Tu cum ai grijă de sănătatea copilului şi ce trucuri foloseşti pentru a-i întări imunitatea şi a ţine la distanţă bolile? Dacă ai vreo sugestie care ar completa această listă, te aşteptăm cu mesaje şi istorii din propria experienţă la adresa redacţiei odoras@gmail.com

Share:

Articole recomandate