Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

A fi cu un pas înaintea tulburărilor de vedere înseamnă a face screening oftalmologic

A fi cu un pas înaintea tulburărilor de vedere înseamnă a face screening oftalmologic

Unele afecțiuni oculare la copii, cum ar fi viciile de refracție: hipermetropia, astigmatismul; anizometropia, strabismul netratate la timp pot duce la ambliopie, ceea ce se manifestă prin deficitul permanent al vederii. O altă afecțiune des întâlnită la copilași este miopia ce are la baza sa componentul genetic (imposibilitatea de a distinge clar obiectele la mare distanță).  Dacă maturii sunt capabili să își explice simptomele, în cazul copiilor, în special a celor micuți, lucrurile stau cu mult mai dificil. De aceea, cu cât mai devreme vor fi depistate oricare din problemele oculare menționate, cu atât mai mari sunt șansele de tratament. Cum putem depista dacă un micuț suferă de tulburări de vedere, ne-a povestit Iulia Andoniev, medic oftalmolog la Clinica Oftalmologică ,,MedClinic Internațional”.

Din ce cauză unii copii se nasc cu probleme de vedere? Trebuie de ținut cont de faptul că viciile de refracție se transmit în proporție de peste 70% genetic, chiar și în lipsa acestor afecțiuni la ceilalți membri ai familiei. Printre cauzele care pot provoca deficiențe de  vedere la copilași poate fi retinopatia de prematuritate ce apare din cauza dezvoltării insuficiente a retinei la copilul prematur. Probleme de vedere mai puțin întâlnite la copii, cum este glaucomul - afecțiune cauzată de adunarea lichidului ce mărește presiunea în interiorul ochiului, pun în pericol vederea prin deteriorarea nervului principal al ochiului. Uneori copiii se nasc cu glaucom. În alte cazuri se dezvoltă la o vârstă fragedă, având la bază factorul genetic sau fără cauze identificabile. 

Ce simptome ar trebui să pună în gardă un părinte? Problemele de vedere sunt greu de observat la copilul mic. Copilul nu știe de multe ori să exprime că nu vede bine sau că are o problemă la ochi. De aceea, recomandăm părinților să urmărească cu atenție și să cunoască cele mai frecvente semne patologice de vedere la copii, pentru a lua la timp măsurile necesare de corecție. Unul din semne ar putea fi înclinarea capului.  Copilul face acest gest pentru a evita vederea dubla a obiectelor, iar aceasta poziție a capului reușește să evite acest fenomen. Privitul cruciș, mai ales după vârsta de șase luni. Privitul de aproape la televizor, acoperirea sau închiderea unui ochi. Dacă îl surprindeți pe micuț că își acoperă des cu mânuța un ochi sau îl închide în timp ce se străduiește să privească la televizor, înseamnă că poate avea probleme cu vederea la unul dintre ochi. La fel și nevoia de a urmări cu degetul când citește. Dacă micuțul are nevoie de degețel pentru a urmări un rând de carte atunci când citește, poate fi un semn a unei maladii numită ambliopie, adică copilul vede literele mult mai apropiate decât sunt, aglomerate, având nevoie să le separe cu ajutorul degețelului. Necorectarea la timp poate duce la probleme grave, precum ambliopia - afecțiune numită și “ochi leneș” și caracterizată printr-o vedere slabă.

Problemele de vedere cu care se poate confrunta micuțul este felul în care citește. Săritul cuvintelor sau rândurilor în timpul cititului indică unele afecțiuni grave ale vederii sau alte probleme de sănătate.

Lăcrimatul excesiv în mod cert indică un început de manifestări patologice cum pot fi conjunctivita, lagoftalmie paralitică, o boală în care pleoapele nu se închid complet pe timpul nopții. Frecatul ochilor poate fi și un semn de oboseală a ochilor, dar poate fi și un simptom al conjunctivitei.

Durerile frecvente de cap la copii au mai multe explicații și cauze. Însă printre ele se numără și cauzele oftalmologice. O hipermetropie necorectată poate duce la apariția acestor simptome. Durerile apar ca urmare a efortului depus de copil pentru a-și suplini vederea defectuoasă.

Fotosensibilitatea este o altă problemă care se manifestă prin tendința copiilor de a fi deranjați de expunerea la o lumină excesivă, în spatele căreia stă o problemă de vedere. 

De la ce vârstă este indicat primul examen oftalmologic? Copilul trebuie urmărit de la naștere. Primul examen se recomandă de efectuat de la vârsta de trei luni. Această investigație ar putea preîntîmpina posibilele afecțiuni oftalmologice. Este important de efectuat un screening oftalmologic nu numai în prezența simptomelor enumerate mai sus, sau la recomandarea medicilor pediatri, ci și în lipsa oricărei suspiciuni. Unii copii pot avea probleme de vedere, dar să se comporte și să arate absolut normal, ceea ce face ca vizitele oftalmologice periodice să fie cruciale pentru sănătatea lui oculară, prezentă și viitoare.

Cât de des se recomandă de efectuat screeningul oftalmologic? Academia Americană de Oftalmologie și Strabism recomandă examinarea oftalmologică a tuturor copiilor cu vârsta cuprinsă între șase luni și un an, apoi la trei ani și neapărat înainte de școlarizarea copilului. Dar calendarul pentru evaluarea oftalmologică a copilului trebuie stabilit individual în cadrul consultațiilor periodice, pornind de la situația particulară a fiecărui copil în parte.

În ce constă investigația oftalmologică la copii? Până de curând consultațiile oftalmologice la copiii mici erau practic imposibile din cauza lipsei de cooperare a micilor pacienți. În prezent Clinica Oftalmologică MCI deține cele mai moderne metode de depistare precoce a problemelor oftalmologice la copii, cu aparataj performant și de ultimă generație. Este vorba de aparatul medical Plusoptix A12C  care permite investigații destul de rapide, informative și deloc stresante pentru copii, într-un ambiant plăcut și este efectuat de medici cu experiență. Astfel, pentru depistarea glaucomului la bebeluși este folosit tensiometru electronic i-Care 100, care se bazează pe un principiu de măsurare precisă, ce este abia observat de către pacienții micuți și de multe ori nu produce nici reflex corneean. Aparatul nu numai că face ca măsurarea presiunii intraoculare să fie o experiență mai plăcută pentru copilași, dar are un rol important în programele de screening a glaucomului.

Care este diferența dintre metodele clasice și investigațiile cu aparatul PlusoptixA12C? PlusoptiX A12C permite investigarea copiilor cu vârste mai mici și în timp redus. Cu ajutorul Plusoptix A12C testarea este ușoară, rapidă, fără picături de dilatare a pupilei care provoacă discomfort și frică copilului. Investigația se face de la distanța de un metru. Sunt simultan măsurați ambii ochi, iar copilul nu este stresat: să îi fie fixat capul, să i se ceară să privească un timp mai îndelungat într-o anumită direcție. Astfel, copilul este mult mai cooperant și mai prietenos. Pentru efecutarea investigației sunt suficiente doar câteva secunde, iar rezultatele măsurătorilor includ: refracția oculară (valori dioptrice: sferă, cilindru şi ax); dimensiunea pupilei şi distanţa interpupilară (anizocoria poate reprezenta semnul unei suferinţe neurologice severe); corectitudinea şi simetria fixaţiei (strabism).

Ce tulburări de vedere pot fi depistate și tratate la copii în Clinica Otalmologică MCI? 

Toate  probleme oculare la micuți precum:

•          Astigmatismul, provocat de neregularitatea de cornee;

•          Hipermetropia, adică incapacitatea copilului de a vedea la distanță mică;

•          Miopia, incapacitatea de a vedea la distanță mare;

•          Strabismul, prin verificarea reflexelor corneene și alinierea simetrică a ochilor;

              Ambilopia (ochiul leneș) care trebuie tratată cât mai rapid până la vârsta de 7 ani.

               Anizometropia diferentă de refracție între ochi.

•          Anizocoria, prin compararea pupilelor la ambii ochi simultan ș.a.

Unde se află sediul clinicii? Clinica Oftalmologică MCI practică cele mai inovatoare metode de diagnostic, folosește tehnologii şi utilaj de ultimă generaţie la copii.Vă așteptăm cu drag,

Chișinău, strada S. Lazo 7, tel. 022 24 04 04. https://www.facebook.com/ClinicaOftalmologicaMCI/, sau pe site-ul www.mci.md

Foto: babyunico.ro, westeyehospital.ro, totuldespremame.ro, szemlatomas.hu,vseodetyah.com 

 

Share:

Articole recomandate