Medic ginecolog: 30% dintre femeile de peste 35 de ani sunt infertile
- 2021-01-22
- 2775
Printre afecţiunile ginecologice des întâlnite la femeile între 25 şi 40 de ani se numără şi infertilitatea. Despre cauze vorbeşte dr. Iosif Niculescu, medic ginecolog.
„Deşi intervalul de vârstă 18-25 este cel mai indicat din punct de vedere medical pentru o sarcină, realitatea ne arată că astăzi tot mai multe femei aleg să îşi întemeieze o familie tot mai târziu în viaţă, după terminarea studiilor şi obţinerea unei stabilităţi financiare şi profesionale”, spune dr. Iosif Niculescu, medic ginecolog.
Aşadar în intervalul 25-40 de ani, unele femei devin pentru prima dată mame, dar au de-a face şi cu boli precum cancer de sân ori infertilitate sau chiar pot constata că s-a instalat deja menopauza precoce.
Iată că realitatea anilor pe care îi traversăm nu ”permite” femeilor care vor să fie independente financiar să devină mame în jurul vârstei de 20 de ani, când corpul şi sănătatea le permit acest proces în condiţii maxime. Multe femei din mediul urban devin mame pentru prima oară în intervalul 25 - 40 de ani.
„Acest lucru presupune însă o serie de riscuri, atât pentru făt (risc crescut de malformaţii genetice), cât şi pentru viitoarea mamă şi este necesară monitorizarea atentă a femeii pe toată durata sarcinii pentru a depista sau a evita astfel de complicaţii” explică dr. Iosif Niculescu.
Fertilitatea nu ţine mereu cont de momentul în care o femeie se simte pregătită să devină mamă!
Când femeia îşi găseşte partenerul alături de care vrea o familie şi se simte pregătită din toate punctele de vedere (financiar, job stabil, pregătită din punct de vedere emoţional) să devină mamă poate avea surpriza neplăcută să primească diagnosticul de infertilitate.
„Infertilitatea poate fi o consecinţă a faptului că multe dintre femei preferă să amâne concepţia pentru după 35 de ani. Este adevărat că s-au făcut progrese în ultimul timp în ceea ce priveşte tratamentul infertilităţii în această grupă de vârstă (injectarea de celule stem sau factori de creştere în ovar pentru a stimula ovocitele dormante – experimental)” explică dr. Iosif Niculescu.
De altfel, reputatul medic ginecolog vorbeşte chiar despre un studiu privind infertilitatea la femeile românce.
„Primul studiu de analiză a problemelor de infertilitate dat publicităţii în 2018 de Asociaţia pentru Reproducere Umană din România arată că 17% din populaţia fertilă studiată s-a aflat sau se află într-o situaţie de infertilitate” a completat dr. Niculescu.
Multe dintre femeile infertile nu cer ajutor medicilor
În România, 30% dintre femeile de peste 35 de ani sunt infertile, procentul ajungând la 50% în cazul femeilor cu vârsta de peste 40 de ani.
„Din păcate, însă, 56% dintre femeile care suferă de această problemă nu se adresează medicului” a mai spus medicul ginecolog.
În medie, în România se realizează de zece ori mai puţine fertilizări in vitro decât în vest
„Principalele cauze de infertilitate feminină identificate de medici sunt probleme la nivelul trompelor uterine (23%), probleme la nivelul uterului (22%), endometrioză (17%), rezerva ovariană redusă (15%)” a completat dr. Iosif Niculescu.
Factorul masculin joacă un rol primordial în 40% dintre toate infertilităţile de cuplu. Multe dintre cauzele infertilităţii, odată identificate, se pot trata.
Sursa: csid.ro