Ce se întâmplă dacă mergi la sală dar nu mănânci sănătos. Obezitatea ascunsă este o problemă mai mare decât pare
- 2023-10-03
- 1028
Poate că ești o persoană care aleargă 30-50 de kilometri pe săptămână, dar care mănâncă în mod regulat mâncare de tip fast-food la cină. Poate că ții evidența a ceea ce mănânci de luni până vineri, dar te îndopi în weekenduri. Sau poate că ești cineva a cărui bucătărie este plină de chipsuri, prăjituri și sucuri, pentru că antrenamentul te menține subțire.
Ideea de a mânca tot ce vrei fără consecințe poate sună ca un vis - mai ales dacă te-ai convins că vei arde tot ce ai mâncat în următoarea sesiune de cardio. Dar realitatea este că nu contează dacă te antrenezi mai mult timp sau la o intensitate mai mare, spun experții citați de CNN. Exercițiile fizice nu pot inversa complet efectele unei diete proaste.
Poți să fii slab și totuși să ai probleme de sănătate
„Skinny fat” (obezitatea ascunsă) este termenul neoficial folosit pe rețelele sociale pentru a descrie o persoană care arată subțire, dar are un procent ridicat de grăsime corporală. O persoană care frecventează în mod regulat sala de fitness ar putea avea puțină grăsime subcutanată - grăsimea de sub piele, care este ușor de ciupit - dar multă grăsime viscerală. Acest strat de grăsime este mai puțin vizibil, deoarece înfășoară organele.
Grăsimea viscerală este mai periculoasă decât stratul exterior de grăsime pe care îl vedeți, a avertizat Dr. Colin Carriker, fiziolog de exerciții fizice și profesor asociat de sănătate și performanță umană la Universitatea High Point din Carolina de Nord. O acumulare de grăsime viscerală din cauza consumului de alimente procesate bogate în zahăr, sare și carbohidrați ar putea duce la același tip de riscuri ca și în cazul unei persoane cu obezitate.
De exemplu, cantitățile mari de grăsime viscerală care circulă în tot corpul ar putea cauza întărirea și îngustarea arterelor, o boală cunoscută sub numele de ateroscleroză. Acest blocaj oprește circulația sângelui către restul țesuturilor din organism și crește riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral.
Există, de asemenea, un risc crescut de moarte prematură dacă faceți exerciții fizice, dar neglijați o alimentație sănătoasă. Într-unul dintre cele mai ample studii care au analizat efectele activității fizice și ale calității alimentației, cercetătorii au descoperit că cei care făceau exerciții fizice în mod regulat, dar mâncau orice doreau, prezentau un risc mai mare de mortalitate în comparație cu persoanele care făceau atât exerciții fizice, cât și alegeri alimentare sănătoase.
De ce este practic imposibil să depășești o dietă greșită
Dacă vrei să slăbești, cheia este să dezvolți un deficit caloric, în care arzi mai multe calorii decât consumi. Dar consumul regulat de alimente grase bogate în calorii poate face ca acest lucru să fie o provocare. „Consumi prea multe calorii și va trebui să faci mult mai multe exerciții fizice decât poate susține o persoană pe termen lung”, a spus Carriker.
O idee ar fi să petreci mai mult timp făcând exerciții fizice sau să te antrenezi mai intens. Dar acest plan nu prea funcționează atunci când alergi pe avarii, a declarat Grace Derocha, dietetician autorizat și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA. Asta pentru că mâncarea nesănătoasă și băuturile zaharoase sunt pline de calorii goale.
Alimentele procesate, cum ar fi sucurile și bomboanele, au puține sau deloc nutrienți. Cu o lipsă de vitamine, proteine și fibre care să te umple, va fi greu să te gândești să faci exerciții fizice atunci când te simți constant flămând.
„Oamenii care nu au o dietă nutritivă sunt de obicei în continuu înfometați, morocănoși și nu vor avea aceeași motivație sau dorință de a face exerciții fizice”, a spus Derocha.
Dacă reușești să ajungi la sală, acele calorii goale vor face mai dificilă o sesiune de antrenament productivă. Caroline Susie, dietetician autorizat și, de asemenea, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, a explicat că alimentele grase ar putea oferi un impuls temporar de energie la început, dar nu ar fi suficiente pentru a menține un antrenament lung sau de intensitate ridicată, ceea ce ar face mai curând probabilă apariția senzației de oboseală. În plus, toate caloriile lipsite de conținut care nu sunt arse vor fi stocate sub formă de grăsime.
Tipul de antrenament nu va conta pe termen lung dacă nu primești nutrienții potriviți. Persoanele care fac antrenamente de forță tind să ardă mai multe calorii decât atunci când fac cardio. Cu toate acestea, Derocha a spus că obținerea de nutrienți din alimente de proastă calitate va face mai dificilă construirea masei musculare și recuperarea completă după un antrenament intens.
Pentru a construi masa musculară, cel mai bine este să incluzi în dieta ta alimente bogate în proteine, cum ar fi puiul și somonul. „Macronutrienții precum proteinele ajută la construirea masei musculare suple și la susținerea acesteia”, a spus Derocha.
Moderația este cheia
Să fii sănătos nu înseamnă că trebuie să renunți la toate alimentele pe care îți place să le mănânci. Oamenii au tendința de a demoniza anumite alimente, iar sentimentul că nu poți mânca zahăr sau carbohidrați poate crea o relație toxică cu mâncarea, a spus Derocha.
În loc să te simți vinovat pentru că ai comandat aseară mâncare sau desert, Susie sfătuiește să îți remodelezi perspectiva. Ea spune să te gândești la mâncare ca la ceva mai mult decât calorii, ci la tipul de energie pe care o poate oferi. Dacă ai mâncat destule fibre astăzi, uită-te unde să adaugi un plus de proteine, omega-3 sau carbohidrați sănătoși.
„Nu este vorba de mâncare bună sau rea; este doar combustibil”, a spus ea. „Când o privești din punct de vedere al adaosului în loc de restricție, este o abordare mai sănătoasă pentru a te alimenta”.
Sursa: digi24.ro